Lovitură de stat în Sudan. Armata trage în demonstranți

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.10.2021 - 22:16
Sudan. Armata trage în demonstranți/foto: aa.com.tr
Generalul Abdel-Fattah al-Burhan/foto: captură tv

Ministerul Informației din Sudan a declarat luni că protestatarii care resping lovitura de stat militară se confruntă cu focuri de armă lângă cartierul general al Armatei din capitala Khartoum.

SHARE

Pe pagina sa oficială de Facebook, Ministerul Informației a declarat că zeci de mii de protestatari au ieșit în stradă ascultând apelurile primului ministru al țării, Abdalla Hamdok, de a respinge lovitura de stat militară.

Trei persoane au fost ucise şi cel puţin 80 rănite de tirurile armatei sudaneze luni, la Khartoum, în timpul manifestaţiilor masive contra loviturii de stat şi a arestării conducătorilor civili ai ţării, a anunţat un sindicat sudanez de medici pro-democraţie, transmite AFP.

Șeful Consiliului militar al Sudanului, Generalul Abdel-Fattah al-Burhan, a declarat luni stare de urgență și a dizolvat Consiliul suveran de tranziție și Guvernul.

Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce armata l-a arestat pe premierul Abdullah Hamdok și miniștri din guvernul civil.

„Declarăm o stare de urgență în țară, dizolvîm Consiliul suveran și Cabinetul și înghețăm activitatea Comitetului de abilitare”, a decretat al-Burhan într-un discurs televizat.

Al-Burhan a anunțat, de asemenea, suspendarea unor prevederi ale proiectului de Constituție ce implicau tranziția politică în Sudan.

Potrivit Ministerului Informației, o forță militară l-a arestat pe Hamdok luni, după ce acesta a refuzat să susțină ceea ce a descris drept o „lovitură de stat”.

Până astăzi, Sudanul a fost condus de un Consiliu suveran format din oficiali militari și civili, care supraveghează perioada de tranziție până la alegerile programate pentru 2023, ca parte a unui pact de împărțire a puterii dintre armată și coaliția Forțelor pentru Libertate și Schimbare (FFC).

Al-Burhan și-a subliniat angajamentul față de Acordul de pace de la Juba semnat cu mișcările armate în octombrie 2020.

El a spus că va fi format un guvern independent de tehnocrați pentru a conduce țara până la alegerile din iulie 2023.

„Vom continua să lucrăm pentru a crea atmosfera pentru desfășurarea alegerilor”, a spus el.


Partidele politice au chemat luni la grevă generală și proteste în Sudan, în urma preluării militare a guvernului civil și a arestării înalților oficiali.


Într-o declarație, Asociația Profesională Sudaneză (SPA) a cerut o grevă generală și nesupunere civilă în semn de protest față de preluarea militară a guvernului.

Partidul Național Umma a condamnat, de asemenea, ceea ce a descris drept o „lovitură de stat” și arestările de înalți oficiali.

Citește și

Protestatarii sudanezi au închis conducta ce transporta petrol la Khartoum

Lovitură de stat în Sudan. Prim-ministrul a fost arestat, zborurile au fost suspendate

 

Tensiunile au escaladat între militarii și politicienii civili de la tentativa eșuată de lovitură de stat în Sudan, luna trecută.

Al-Burhan și-a motivat acțiunea ca fiind menită să „protejeze Sudanul de pericolele instigării forțelor politice pentru a provoca haos”.

„Faza de tranziție va continua, se va ajunge la un guvern ales. Forțele armate merg înainte cu transformarea democratică”, a spus el, menționând că tinerii revoluției din Sudan vor fi implicați în proces.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te