Liderii militari din China și SUA, amenințări la Conferința de securitate. Armatele sunt pregătite

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.06.2023 - 20:22
Avioane americane F-16- Foto: Profimedia Images
Conferință majoră de securitate din Singapore-Foto: Profimedia Images

Liderii militari americani și chinezi s-au înfruntat la Conferința de securitate din Singapore. Lloyd Austin și generalul Li Shangfu s-au amenințat de-a dreptul pe subiectul Taiwan.

SHARE

Liderii militari americani și chinezi s-au înfruntat la Conferința de securitate din Singapore, Beijingul afirmând că forțele sale sunt pregătite pentru război pentru Taiwan, în timp ce secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a avertizat China pentru acțiunile sale militare din ce în ce mai agresive în regiune.

Ministrul chinez al Apărării, generalul Li Shangfu a declarat în direct la Conferința de apărare Shangri-La că Beijingul urmărește „reunificarea pașnică” cu Taiwan, dar „nu va face nicio promisiune că va renunța la folosirea forței”, dacă este necesar, pentru a face insula parte a Chinei.

Liderii militari americani și chinezi s-au amenințat la Conferința de securitate din Singapore

„Dacă cineva îndrăznește să separe Taiwanul de China, armata chineză nu va ezita nicio secundă”, a spus el, potrivit Washington Times

„Nu ne vom teme de niciun oponent și ne vom proteja cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială, indiferent de orice cost.”

Comentariile generalului Li au venit după ce secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că „armata SUA  intensifică planurile, coordonarea și pregătirea pentru oprirea agresiunii asupra Taiwanului”.

Declarațiile au fost făcute înaintea conferinței de securitate, când avioanele chineze s-au angajat într-o interceptare aeriană periculoasă a unui avion american de supraveghere în regiune.

Cele două mari puteri se îndreaptă spre conflict

În recenta sa întâlnire cu ministrul chinez de externe Qin Gang, S.U.A. Ambasadorul Nicholas Burns a subliniat importanța stabilizării relației bilaterale, dar cele două țări nu par să facă niciun pas în această direcție.

Nivelul la care a ajuns rivalitatea actuală este socotit de analiști ca „total diferit de toate rivalitățile marilor puteri din ultimele două secole”, unii avertizând că cele două țări se îndreaptă către conflict.

Citește și: Premierul Poloniei arată cu degetul către „axa Rusia-China”: „Este periculoasă”

Caracteristicile neobișnuite ale rivalității SUA-China au loc pe fondul unui moment de „transformare epocală”.

Într-un raport RAND recent, se arată că lumea a intrat într-o nouă epocă, numită „neomedievalism”, care a început în jurul anului 2000. 

Citește și: China amenință NATO: Rămâi în parametrii tăi geografici, nu trece „granița”

Această epocă este caracterizată prin slăbirea statelor, fragmentarea societăților, economii dezechilibrate, amenințări omniprezente și informalizarea războiului.

Tranziția de la o eră industrială la una neomedievală proliferează pericolele generate de deficitul de resurse pentru a rezolva problemele.

Concurența SUA-China în timp de pace are un grad ridicat de dezordine internațională cu constrângeri severe impuse de factori economici și sociali ce sunt foarte diferiți de ceea ce au experimentat statele-națiune industriale în secolele XIX și XX.

Și cu potențial mai mare de conflict militar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te