„Laptopul lui Hunter Biden” : FBI a discreditat în campanie informațiile despre afacerile acestuia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.01.2023 - 18:46
Hunter Biden și Joe Biden- Foto: Twitter

Jurnalistul Michael Shellenberger, care a primit permisiunea de la Elon Musk să investigheze Twitter Files, a publicat recent ultimul episod al anchetei jurnalistice.

SHARE

El a scris pentru Fox News o sinteză a celor mai importante descoperiri pe care le-a făcut în cursul anchetei. „Este timpul să investighem rolul FBI în campania de dezinformare referitoare la laptopul lui Hunter Biden”, a spus jurnalistul.

Timp de o lună, o echipă de jurnalişti care l-a inclus și pe Michael Shellenberger, s-a bucurat de acces  la e-mailurile interne şi la alte documente ale platformei de socializare Twitter .

Ca parte a acestei investigații, jurnaliștii au descoperit că FBI și comunitatea de informații americană au discreditat informațiile despre afacerile externe ale lui Hunter Biden, fiul președintelui Joe Biden, atât înainte cât și după ce „The New York Post” a publicat primele informații pe acest subiect, în octombrie 2020.

Povestea începe în decembrie 2019, când proprietarul unui magazin de calculatoare din Delaware, John Paul (JP) Mac Isaac, contactează FBI-ul în legătură cu un laptop pe care Hunter Biden i l-a lăsat pentru a fi reparat.

Pe 9 decembrie 2019, FBI emite o citație pentru a intra în posesia laptopului lui Hunter Biden. FBI nu a făcut nimic pentru a investiga numeroasele semne de activitate criminală dezvăluite de e-mailurile și alte documente de pe laptop.

După ce a așteptat  luni de zile să primească răspunsuri de la FBI, Mac Isaac i-a trimis, în august 2020, un e-mail consilierului lui Trump, fostul primar al orașului New York Rudy Giuliani, și i-a dat o copie a laptopului. Giuliani era sub supravegherea FBI în acel moment și, prin urmare, FBI a aflat acest lucru. La începutul lunii octombrie, Giuliani a pus hard disk-ul laptopului și conținutul acestuia la dispoziția „ The New York Post”.

Apoi, au avut loc o serie de evenimente ciudate. Pe 13 octombrie, cu puțin înainte de 19:00, avocatul lui Hunter Biden, George Mesires, i-a trimis un e-mail lui Mac Isaac. Hunter și Mesires tocmai aflaseră de la „The New York Post” că povestea despre laptop va fi publicată a doua zi.

Două ore mai târziu, un agent special FBI din San Francisco, pe nume Elvis Chan, trimite 10 documente către Yoel Roth, pe atunci șeful de integritate al Twitter, prin Teleporter, un canal de comunicații unidirecțional de la FBI către Twitter.

A doua zi, 14 octombrie 2020, „The New York Pos” publică povestea explozivă care dezvăluie relațiile de afaceri ale fiului președintelui Joe Biden, Hunter.

Articolul a fost corect și a trecut testul timpului. Și totuși, în câteva ore, Twitter și alte companii de social media au cenzurat articolul NY Post, împiedicându-l să se răspândească și – mai important – subminându-i credibilitatea.

Ce sa întâmplat, mai exact?

Este important să înțelegem că Hunter Biden a câștigat zeci de milioane de dolari din contracte în străinătate, inclusiv cu Guvernul Chinei, pentru care Hunter nu a muncit în mod real.

Și totuși, pe tot parcursul anului 2020, FBI și alte agenții de aplicare a legii l-au îndemnat în mod repetat pe șeful Twitter pentru integritatea site-ului (și mai târziu pe șeful siguranței și încrederii), Yoel Roth, să respingă rapoartele despre laptopul lui Hunter Biden pe motiv că ar fi o operațiune rusă de „hack and leak”.

Roth a declarat sub jurământ, în decembrie 2020: „În timpul acestor întâlniri săptămânale, agențiile federale de aplicare a legii au comunicat că se așteptau ca operațiuni de <<hack-and-leak>> ale actorilor statali să aibă loc cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din 2020, probabil. în octombrie… Am aflat din aceste întâlniri că au existat zvonuri că o operațiune de hack-and-leak îl va implica pe Hunter Biden”.

Politizarea afectează negativ misiunea Biroului: fostul agent special FBI Nicole Parker  a spus: „FBI a făcut același lucru cu Facebook, potrivit CEO-ului Mark Zuckerberg . „FBI-ul a venit practic la noi”, a spus Zuckerberg, „și ne-a spus <<Hei… ar trebui să fii în alertă maximă. Am ajuns la concluzia c[ a existat multă propagandă rusă în alegerile din 2016 și situația s-ar putea repeta, să apară astfel de gunoaie și de data asta.>>”

Avertismentele FBI cu privire la o operațiune rusă de „hack-and-leak” legate de Hunter Biden s-au bazat pe vreo informație nouă? Nu. „Prin investigațiile noastre, nu am văzut nicio intruziune concurentă similară cu ceea ce s-a întâmplat în 2016”, a recunoscut agentul FBI Elvis Chan, în noiembrie 2022.

Într-adevăr, directorii Twitter au raportat în mod repetat foarte puțină activitate rusă. De exemplu, pe 24 septembrie 2020, Twitter a declarat FBI că a eliminat 345 de conturi „în mare parte inactive” „legate de încercări coordonate anterioare de hacking din Rusia”. Ei „au avut o acoperire mică și conturi scăzute de urmăritori”.

Presiune în creștere

În ianuarie 2020, Roth a rezistat eforturilor FBI de a determina Twitter să partajeze date în afara procesului normal de percheziție.

Presiunea FBI pe Twitter creștea. „Am văzut un efort susținut din partea CI [Comunității de Informații] pentru a ne face să împărtășim mai multe informații și să ne schimbăm politicile API”, s-a plâns un director senior al Twitter.

În repetate rânduri, FBI le-a cerut directorilor Twitter dovezi ale influenței străine, iar Twitter a răspuns că nu găsesc nimic demn de raportat.

În ciuda poziției Twitter, FBI a cerut în mod repetat informații de la platforma de social media, dar aceasta a precizat că nu le va distribui în afara canalelor legale normale.

Apoi, în iulie 2020, Elvis Chan de la FBI a aranjat acordarea de autorizații temporare de securitate, supersecrete, pentru directorii Twitter, astfel încât FBI să poată împărtăși informații despre amenințările la adresa alegerilor prezidențiale.

Pe 11 august 2020, Chan de la FBI împărtășește informații cu Roth de la Twitter referitoare la organizația rusă de hacking „APT28”, prin canalul de comunicații unidirecțional securizat al FBI, Teleporter.

Recent, Roth de la Twitter i-a spus jurnalistului tech Kara Swisher că a fost manipulat să creadă că grupul rus de hacking APT28 este în spatele scandalului cu laptopul lui Hunter Biden.

În august 2020, Chan de la FBI îi întreabă pe șefii Twitter: are cineva autorizație de acces la informații strict secrete? Când cineva îl menționează pe Jim Baker, Chan răspunde: „Nu știu cum l-am uitat” – o afirmație ciudată, având în vedere că sarcina lui Chan este să monitorizeze Twitter, ca să nu mai vorbim că au lucrat împreună la FBI.

Cine este Jim Baker?

Este fost consilier general al FBI și unul dintre cei mai puternici bărbați din comunitatea de informații din SUA. Baker a intrat și ieșit din guvern timp de 30 de ani, lucrând la CNN, Bridgewater (o firmă de administrare a unor active în valoare de de 140 de miliarde de dolari) și Brookings Institution. În calitate de consilier general al FBI, Baker a jucat un rol central în anchetarea lui Donald Trump .

Baker nu a fost singurul director senior al FBI implicat în ancheta lui Trump care a mers la Twitter. Dawn Burton, fostul șef adjunct de personal al șefului FBI James Comey, care a inițiat ancheta lui Trump, s-a alăturat Twitter în 2019, în calitate de director de strategie.

Începând cu 2020, erau atât de mulți foști angajați ai FBI care lucrau la Twitter, încât și-au creat propriul canal privat, „Slack”.

Citește și: Putin și Gherasimov pregătesc un blitzkrieg în Ucraina cu 700.000 de soldați, la primăvară

Au continuat să-l influențeze pe Yoel Roth. În septembrie 2020, Roth a participat la un „exercițiu de masă” al Institutului Aspen cu privire la o potențială operațiune „Hack-and-Dump” referitoare la Hunter Biden. Scopul a fost de a modela acoperirea de către mass media și rețelele sociale a subiectului.

Organizatorul a fost Vivian Schiller, fostul CEO al NPR, fostul șef de știri la Twitter, fostul director general al „The New York Times” și fostul director digital al NBC News. Printre participanți s-au numărat șeful de politică de securitate al Facebook și reporterii de top de securitate națională pentru The New York Times, CNN și The Washington Post.

Până la jumătatea lui septembrie 2020, Chan și Roth de la FBI au creat o rețea specială de mesagerie criptată, astfel încât angajații de la FBI și Twitter să poată comunica. De asemenea, au convenit să creeze o „cameră virtuală de război” pentru „toată industria [Internet] plus FBI și ODNI” [Biroul Directorului de Informații Naționale].

Pe 15 septembrie 2020, Laura Dehmlow de la FBI , care conduce Foreign Influence Task Force, și Chan, au solicitat să-l informeze în secret pe Jim Baker, fără ca vreun alt angajat al Twitter, cum ar fi Yoel Roth, să fie prezent.

Ziua cea mai lungă

Pe 14 octombrie, la scurt timp după ce The New York Post publică povestea despre laptopul Hunter Biden, Roth spune că subiectul „nu încalcă în mod clar Politica privind materialele piratate”, dar adaugă: „SImt că acest lucru este o operațiune de scurgere oarecum subtilă.”

Baker insistă în mod repetat că materialele lui Hunter Biden au fost fie falsificate, piratate sau ambele și reprezintă o încălcare a politicii Twitter. Baker face acest lucru printr-un e-mail și un document Google, pe 14 și 15 octombrie.

Și totuși, este de neconceput, Baker să creadă că e-mailurile lui Hunter Biden au fost fie false, fie piratate. New York Post a inclus o fotografie a chitanței semnată de Hunter Biden, iar o citație FBI a demonstrat că Biroul a luat posesia laptopului în decembrie 2019.

În cele din urmă, până la ora 10 dimineața, directorii Twitter au acceptat ipotreza unei operațiuni „hack-and-dump”. „Sugestia experților este că a avut loc un hack separat și că au încărcat materialele piratate pe laptop, care au apărut în mod magic la un atelier de reparații din Delaware”, a scris Roth.

La 15:38 în aceeași zi, 14 octombrie, Baker aranjează o conversație telefonică cu Matthew J. Perry, în biroul consilierului general al FBI.

Operațiunea de influență a FBI i-a convins pe directorii de pe Twitter că laptopul Hunter Biden nu a venit de la un denunțător, deși acest lucru era adevărat.

Un director al Twitter a făcut legătura cu un articol publicat de „The Hill”, bazat pe un articol din Washington Post, din 15 octombrie, care sugera în mod fals că scurgerea în presă a conținutului laptopului către Rudy Giuliani a avut ceva de-a face cu Rusia.

În timp ce FBI-ul a promovat ipoteza operațiunii de „hack and leak”, Biroul a fost el însuși implicat în astfel de operațiuni. Există dovezi puternice că agenții FBI au avertizat în mod repetat oficialii aleși, inclusiv pe președintele Donald Trump, cu privire la influența străină, cu scopul principal de a divulga informațiile către presă.

De exemplu, în 2020, FBI le-a dat un briefing senatorilor Chuck Grassley (R-Iowa) și Ron Johnson (R-Wis.), susținând că există dovezi ale „interferenței Rusiei” în ancheta lor legată de Hunter Biden. Briefing-ul i-a înfuriat pe senatori, deoarece erau conștienți că FBI a făcut-o pentru a le discredita investigația.

„Informațiile inutile ale FBI au oferit democraților și mass-media liberale posibilitatea de a răspândi narațiunea falsă că munca noastră a favorizat dezinformarea rusă”, au scris ei.

Citește și: EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

Consilierul general al FBI de atunci, Jim Baker, a fost investigat de două ori, în 2017 și 2019, pentru scurgeri de informații către mass-media.

„Vrei să spui că este cercetat penal?”,  a întrebat un anchetator al Congresului. „De aceea nu-l lași să răspundă?” Avocatul lui Baker a spus: „Da”.

În cele din urmă, campania FBI de influențare a directorilor din mass-media tradiționale, Twitter și alte companii de social media, a funcționat: au cenzurat și discreditat povestea despre laptopul Hunter Biden. Până în decembrie 2020, Baker și colegii săi au trimis chiar și o notă de mulțumire FBI pentru munca sa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te