La un an de la otrăvirea lui Navalnîi, Moscova cere dovezi şi acuză Occidentul de denigrare

DE Daniel Toșa | 19.08.2021 - 13:41
La un an de la otrăvirea lui Navalnîi, Moscova cere dovezi şi acuză Occidentul de denigrare/FOTO: dw.com

La un an de la otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalnîi într-un oraş din Siberia, Rusia acuză Occidentul şi în special Germania că duce o campanie de denigrare, conform dpa.

SHARE

Ministerul rus al Afacerilor Externe cere din nou dovezi că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok, scrie Hotnews.

Vinerea aceasta se împlineşte un an de la „cazul Navalnîi”, iar ministerul rus susţine, într-un comunicat de presă, că Germania şi aliaţii ei au pregătit la acea dată o provocare, pentru a discredita Rusia în ochii comunităţii internaţionale.

Aleksei Navalnîi - cel mai vehement oponent al preşedintelui rus Vladimir Putin - a intrat în comă în timp ce se întorcea cu avionul din oraşul siberian Tomsk la Moscova, în 20 august 2020. Avionul a făcut o escală de urgenţă la Omsk, unde Navalnîi a fost dus la spital. După câteva zile, Navalnîi a fost transportat cu avionul în Germania, unde a fost tratat la spitalul Charite din Berlin, recăpătându-şi mai târziu cunoștința şi forţa fizică.

Citește și: Viața sub regimul „moderat” al talibanilor: hoții sunt legați de mașini și târâți prin Kabul

Laboratoare ale armatei germane, precum şi din Franţa, Suedia şi ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au detectat în probe prelevate de la Navalnîi urme ale agentului neurotoxic Noviciok.

Germania şi Uniunea Europeană i-au cerut Rusiei să clarifice cazul şi au impus, de asemenea, sancţiuni ca mijloace de presiune.

În timp ce Rusia neagă şi astăzi acuzaţiile care i se aduc, Navalnîi şi echipa sa au prezentat numeroase investigaţii şi documente care ar demonstra atacul cu Noviciok.

Citește și: Unde este armata afgană. Interviu cu un militar american, fost combatant în Afganistan

Oponenţii Kremlinului susţin că un comando al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a comis atacul la ordinul lui Vladimir Putin, acuzaţie pe care Kremlinul o respinge. Până acum, Occidentul nu a oferit nicio dovadă pentru „acuzaţiile sale impardonabile”, susține, în continuare, Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.