Kremlinul nu spune cine e proprietarul „palatului lui Putin” de la Marea Neagră, deși a „cercetat”

DE Adina Mutăr | 26.01.2021 - 22:35
sursă wikimapia

Palatul de la Marea Neagră, din Gelendzhik, despre care s-a scris că i-ar aparține președintelui rus, Vladimir Putin, aparține de fapt „unuia sau mai multor oameni de afaceri”, a declarat marți purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără să pună exact cui.

SHARE

După cercetări, Kremlinul ar fi aflat cui aparține „clădirea mare”, dar consideră că este inadecvat să se dezvăluie numele proprietarilor.

Întrebat, în conferință de presă, dacă sunt cunoscuți proprietarii palatului, Peskov a răspuns: „Este clar că un om de afaceri este proprietarul. Într-adevăr, este o clădire mare, este bine cunoscută în Gelendzhik. Unul sau mai mulți oameni de afaceri dețin direct sau indirect această clădire.”

Comentând ipoteza menționată într-un documentar că Putin ar fi proprietarul, Peskov a subliniat: „Nu pot fi de acord cu tine. Ancheta jurnalistului susține că este palatul lui Putin și că a fost construit pentru Putin. Categoric, nu sunt de acord asupra acestui punct”.

Purtătorul de cuvânt a amintit că liderul de la Kremlin „a răspuns fără echivoc la această întrebare, susținând că nici el, nici rudele sale nu au sau au avut vreo legătură cu această clădire, darămite să o dețină”.

„Toate reședințele lui Putin sunt binecunoscute tuturor, atât în Rusia, cât și în străinătate. Președintele ține diverse întâlniri, atât interne, cât și internaționale, acolo”, a precizat Peskov.


De-a lungul anilor, s-a scris de mai multe ori că palatul i-ar aparține lui Putin, indirect, iar în 2010, președintele rus a dezmințit oficial că are vreo legătură cu acea construcție.

Însă, detalii cu privire la acest proiect rezidențial, pentru care s-ar fi consumat resurse de stat, au fost făcute de Serghei Kolesnikov, un om de afaceri fost apropiat al lui Putin. Acesta a spus că temeliile proiectului s-au pus în Saint Petersburg, înainte ca Putin să intre în cursa politică din Moscova și i-a implicat inițal pe parteneri săi din Rosinvest.


În decembrie 2010, Kolesnikov i-a transmis o scrisoare deschisă președintelui Dmitri Medvedev în care detaliază implicarea sa și a altor afaceriști în proiect, solicitând o anchetă privind „corupției din Rusia”.


În martie 2011, Alexander Ponomarenko, un miliardar care și-a câștigat averea din afaceri portuare, bancare, imobiliare, comerciale și construcții de aeroporturi, tot apropiat al lui Putin, a preluat proiectul neterminat.

De fapt, toți oamenii de afaceri implicați în proiect sunt apropiați ai lui Putin, iar de beneficiat, ar beneficia doar președintele, potrivit dezvăluirilor.

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.