Kovesi promite că va lupta împotriva „celor puternici, bogați și periculoși”

DE Adina Mutăr | 11.06.2021 - 20:21
Laura Codruța Kovesi promite că va lupta împotriva corupției/Foto: AFP

Noul corp de luptă împotriva fraudelor din Europa îi va cerceta pe cei „puternici”, „bogați” și „periculoși”, a avertizat șefa acestuia vineri, în prima sa vizită într-o țară membră a UE de la preluarea funcției.

SHARE

Procuratura Europeană (EPPO), cu sediul la Luxemburg, condusă de Laura Codruța Kovesi, fost șef anticorupție român, a început să lucreze luna aceasta, scrie AFP.

Instituția independentă are sarcina de a contracara utilizarea frauduloasă a fondurilor UE și de a combate frauda transfrontalieră a TVA, spălarea banilor și corupția.

„Vom investiga pe toți cei care comit infracțiuni care intră sub jurisdicția noastră. Pentru că trebuie să dovedim că legea este egală pentru toată lumea", a declarat Kovesi reporterilor din capitala bulgară Sofia, potrivit AFP.

„Da, vom investiga și oameni puternici, da, vom investiga oameni bogați, da, vom investiga oameni periculoși”.

Ea a avertizat, de asemenea, că dacă cineva va încerca să interfereze cu activitatea EPPO, „voi face acest lucru public”.

Biroul central are 22 de procurori europeni care vor supraveghea cazurile din statele membre și vor aproba principalele decizii ale unei anchete, precum acuzările.

Citește și

Kovesi și Parchetul European, în Wall Street Journal: „Europa are un nou polițist“

Laura Codruța Kovesi începe, în Bulgaria, prima vizită ca procuror-șef al UE

 

 

EPPO are, de asemenea, o rețea de 140 de procurori europeni delegați aflați în capitalele statelor membre, dar care lucrează pentru biroul din Luxemburg în conformitate cu propriul cod penal.

Kovesi a spus că a călătorit în Bulgaria pentru a soluționa numirea a zece procurori adjuncți la EPPO.

Organismul a validat doar patru dintre candidații Bulgariei, spunând că ceilalți șase nu au îndeplinit criteriile cerute.

"Este unul dintre statele membre în care nu avem întreaga echipă", a spus ea. „Dacă nu putem lucra cu resurse adecvate, este o problemă pentru EPPO și nu putem fi eficienți”.

Ea a adăugat, în urma discuțiilor, o procedură de a propune șase noi candidați care vor începe săptămâna viitoare.

Bulgaria a avut proteste masive împotriva corupției vara trecută. Potrivit Transparency International, acesta este cel mai corupt dintre cei 27 de membri ai UE.

SUA, săptămâna trecută, a înscris pe lista neagră șase bulgari - inclusiv un cunoscut magnat al mass-media, precum și un fost magnat al jocurilor de noroc - pentru rolurile lor „extinse” în corupție.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.