Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: „Până la sfârşitul lunii martie vom avea forma finală”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.03.2023 - 08:30
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: „Până la sfârşitul lunii martie vom avea forma finală” - Foto: Profimedia Images

Până la sfârşitul lunii martie va exista o formă finală a legii pensiilor speciale, aceasta urmând să fie una corectă, echilibrată şi constituţională, a anunţat luni vicepremierul Kelemen Hunor.

SHARE

Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: „Până la sfârşitul lunii martie vom avea forma finală”. "Cu pensiile speciale - eu cred că până la sfârşitul lunii martie vom avea o formă finală a legii.

Avem un grup de lucru, şi de la noi sunt doi specialişti, şi de la celelalte partide, vor veni în coaliţie şi, pe baza raportului Băncii Mondiale şi pe baza direcţiei date de coaliţie, sunt convins că lucrurile până la termenul stabilit şi asumat de România vor fi rezolvate.

Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: „Până la sfârşitul lunii martie vom avea forma finală”

N-o să facem un lucru care nu corespunde principiilor din Constituţie", a declarat Kelemen Hunor la B1 TV.

El a pledat pentru principiul contributivităţii, afirmând că nu este normală pensionarea la vârsta de 50 de ani.

"Eu plec de fiecare dată de la un principiu sănătos - contributivitate şi după aceea, sigur, poţi să mergi pe diferite variante dacă pentru cei care sunt în serviciul public vrei să dai ceva în plus.

Citește și: VIDEO Putin golește muzeele de tancuri T-62 învechite pentru a le trimite pe front în Ucraina

Aici avem o problemă: nu poate să fie pensia mai mare decât salariul. Este exclus! Din punctul meu de vedere, nu este bine să ieşi la pensie la 50 de ani şi să primeşti pensie de serviciu.

Poţi să primeşti pensie de serviciu dacă ai ieşit mai devreme la pensie, dar după ce ajungi la vârsta de pensionare normală sau valabilă pentru toată lumea.

Citește și: Senatul refuză, în unanimitate, să oprească propaganda Chinei din universitățile românești

Asta trebuie să fie valabil şi pentru judecători, şi pentru procurori, şi pentru poliţişti şi pentru toţi cei care pot în acest moment să se pensioneze mai repede. Eu spun care este punctul meu de vedere.

În acest moment specialiştii discută, vom vedea soluţia, dar oricum va fi o soluţie constituţională, perfect constituţională şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă toată lumea", a explicat vicepremierul.

Reforma pensiilor speciale, crucială pentru banii din PNRR

Liderul UDMR a subliniat că nu se doreşte adoptarea unei legi care va pica ulterior la Curtea Constituţională.

"Nu ne dorim o lege care după aceea pică la CCR. Nu ne putem juca cu acest subiect, şi nu numai din cauza banilor europeni.

Trebuie să recunoaştem că sunt segmente profesionale din societate care au o capacitate de presiune foarte mare, vrei nu vrei, fiindcă s-au creat din 1997 - 1998 pentru ei nişte, hai să spunem, nişte beneficii mult mai solide decât ar fi trebuit. 

Este corect, independenţa justiţiei, şi judecătorului şi procurorului este un lucru la care ţinem cu toţii, dar trebuie să vezi că şi un chirurg şi un neurochirurg au presiune şi nu ies la pensie la 50 de ani.

Nu cred că peste un procuror sau un judecător vine o presiune mai mare decât peste un neurochirurg. Şi profesorii şi învăţătorii trebuie plătiţi, pentru că soarta noastră este în mâna lor. Deci, din acest punct de vedere, nu văd de ce ar trebui să acceptăm această pensionare anticipată, chiar la 51, 52 de ani.

Ok, nu la 65, poate la 60, dar de ce la 50? Experienţa lor e absolut necesară pentru societate. Dorinţa noastră este să găsim o soluţie corectă, echilibrată şi constituţională, că nimeni nu doreşte să pice la CCR, fiindcă atunci o luăm de la capăt", a transmis Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te