Justiţia americană nu va mai putea forţa media să-şi dezvăluie sursele

DE Valentin Mirică | Actualizat: 19.07.2021 - 20:15
Merrick Garland Foto: Facebook Departamentul Justiției

Ministrul american al justiţiei, Merrick Garland, a interzis luni echipelor sale să utilizeze mandate sau convocări judiciare pentru a forţa jurnaliştii să-şi dezvăluie sursele, după ce s-a aflat despre astfel de acţiuni sub administraţia Donald Trump.

SHARE

"Ministerul Justiţiei nu va mai utiliza procesul legal obligatoriu în scopul obţinerii de date privind membri ai mass-media în legătură cu activităţile lor de colectare a informaţiilor", a scris Merrick Garland într-o directivă adresată procurorilor federali. Noua regulă se aplică de asemenea difuzării de informaţii clasificate, a precizat el.

Aceasta prevede totuşi câteva excepţii: dacă jurnalistul este suspectat că a comis un act ilegal, de exemplu tranzacţionare de informaţii privilegiate sau utilizarea unor metode interzise, cum ar fi intruziunea în sisteme protejate; dacă este necesar pentru a împiedica vreun act grav (răpire, atentate ...) să fie comis.

Citește și: Predoiu, răspuns dur la acuzațiile lui Daniel Morar: i-ar fi “topit“ lui Kovesi sute de dosare

Pentru ca măsura să dureze în timp, Merrick Garland a cerut de asemenea serviciilor sale să examineze ansamblul regulilor legate de jurnalişti în vederea adoptării unei legi în acest sens în Congres.

Această directivă urmează dezvăluirii despre o bătălie juridică dusă - prin uşa din spate - de către guvernul lui Donald Trump de a obţine e-mailurile reporterilor de la New York Times pentru a le identifica sursele.

Canalul CNN a informat că precedenta administraţie a căutat - pe ascuns - să obţină înregistrările telefonice şi e-mailurile unuia dintre corespondenţii săi.

În SUA, scurgerea de informaţii confidenţiale este ilegală, iar procurorii federali puteau până acum să emită mandate de percheziţie pentru a urmări sursa.

Guvernele republicane şi democrate au emis toate în trecut citaţii împotriva jurnaliştilor în acest cadru. După un scandal în 2013, guvernul lui Barack Obama a creat noi reguli şi a impus obţinerea aprobării din partea înalţilor responsabili ai Ministerului Justiţiei pentru orice mandat împotriva jurnaliştilor, dar fără a renunţa la această practică.

Citește și: Ministrul UDMR al Mediului face anunțuri privind politica României în presa lui Viktor Orban

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.