Mită și contrabandă la granița dintre Serbia și Ungaria. Gardul lui Orban, sărit de 260.000 de ori

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.12.2022 - 17:09
Gardul de la granița Ungariei cu Serbia- Foto: Profimedia

Refugiații și migranții care se îndreaptă spre Europa de Vest se confruntă cu un obstacol puternic la granița dintre Serbia și Ungaria. Un gard metalic de până la trei metri înălțime turnuri în fața lor de-a lungul graniței de 160 de kilometri, scrie „Der Standard”.

SHARE

Deasupra este sârmă ghimpată cu lame ascuțite. Potrivit statisticilor poliției maghiare, aproximativ 260.000 de persoane au fost oprite la gard de la „trecerea ilegală a frontierei” sau duse în Serbia numai în acest an.

În această lumină, pare uimitor că zeci de mii de imigranți mai vin în Austria prin Ungaria. Desigur, 260.000 de încercări eșuate de a trece de acest gard nu înseamnă 260.000 de oameni care au încercat. Dacă întrebi în zona de frontieră cu Serbia, poți afla că mulți dintre ei încearcă din nou după ce au eșuat. Migranții îl numesc „jocul”. Unii susțin că l-au „jucat” de zeci de ori.

„Zero azil”

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orbán a ordonat ridicarea gardului în toamna anului 2015, la apogeul mișcărilor de refugiați către Europa la acea vreme. Populist, Orban duce o politică strictă de „„Zero azil”, care a fost condamnată în repetate rânduri de instanțele europene. În Ungaria, nu este posibil să se solicite azil, de exemplu după ce ai fost arestat de poliție.

Oricine este reținut fără permis de ședere în Ungaria este imediat returnat peste graniță, în Serbia, prin porți speciale ale gardului de frontieră.

Deportările sunt efectuate fără a contacta autoritățile sârbe. Conform legislației internaționale și europene, respingerea este ilegală. Lui Orbán nu-i pasă. 

În ciuda acestui fapt, migranții și refugiații reușesc din când în când să treacă peste gardul de graniță și să ajungă în Austria, nedetectați, cu ajutorul contrabandiștilor. Nu există nicio dovadă că ungurii le-ar face cu mâna. Gardul poate fi urcat adesea cu scări și tăiat cu clești, deoarece Poliția maghiară de frontieră nu are personal.

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Ce spune Ministerul Muncii

Contrabanda generează sume enorme de bani. Mulți dintre cei care joacă „jocul” nu au bani pentru a fi îndrumați de traficanți, care au adesea mijloacele de a mitui polițiștii și pe superiorii acestora. Rețeaua de cercetare sud-est europeană BIRN a dezvăluit că o organizație de contrabandă din Serbia a făcut plăți unui maior de poliție. Activitățile au fost acoperite de ministrul de interne de atunci și actualul șef al informațiilor, Aleksandar Vulin, care este considerat un confident al președintelui sârb Aleksandar Vučić.

Citește și: VIDEO General britanic: Royal Marines, desfășurați în "operațiuni secrete" în Ucraina

Până acum, nu au existat dezvăluiri similare din partea maghiară – ceea ce nu înseamnă că oficialii de frontieră maghiari nu sunt, de asemenea, deschiși la mită. Acest lucru este indicat de arestările ocazionale ale funcționarilor vamali la punctele de trecere a frontierei maghio-sârbe de la Röszke și Tompa, prin care în UE intră în UE volume importante de mărfuri, inclusiv droguri. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te