Şeful diplomaţiei italiene efectuează luni o vizită de lucru la Tunis cu ministrul de interne Luciana Lamorgese, dar şi cu Oliver Varhelyi, comisarul european pentru extindere, şi Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne.
După o întâlnire cu şeful statului tunisian, Di Maio a spus că ţara sa "este pregătită să prezinte toate ajutoarele necesare Tunisiei" pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale.
Însă "nu se pune problema de a-i lăsa în Italia pe cei care vin în mod ilegal", a adăugat el, conform unui comunicat al preşedinţiei tunisiene.
Negocierile dintre Italia şi Tunisia vor continua "pentru a găsi formule de cooperare bilaterală", a mai spus ministrul italian, conform aceleiaşi surse.
Delegaţia italiană şi-a exprimat "sprijinul politic şi economic" pentru Tunisia, "pentru a întări eforturile naţionale (...) prin încurajarea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă în special în regiunile din interior", se mai arată în comunicat.
La rândul său, preşedintele Saied a afirmat din nou că "soluţiile de securitate nu permit singure să se lupte împotriva imigraţiei neorganizate".
Numărul migranţilor din Italia a crescut cu aproape 150% în ultimele 12 luni, majoritatea venind din Tunisia, a declarat sâmbătă ministrul italian de interne Luciana Lamorgese, care s-a deplasat încă de la sfârşitul lunii iulie în Tunisia pentru a discuta despre problema imigraţiei clandestine.
De la 1 august 2019 şi până la 31 iulie 2020, 21.618 de migranţi au ajuns pe coastele italiene, o creştere de 148,7% comparativ cu cele 8.691 de sosiri de anul trecut, conform datelor prezentate sâmbătă, la Milano, de Luciana Lamorgese, arată Agerpres.
Aproximativ 41,6% dintre migranţi au plecat din Tunisia, unde rata şomajului a atins 18%, conform Institutului Naţional de Statistică.
La 7 august, şeful diplomaţiei italiene a spus că ţara sa îi va respinge începând cu 10 august pe toţi migranţii tunisieni ilegali.