Istoric britanic: „Occidentul să fie pregătit de contraofensivă. Ucraina nu câștigă fără Crimeea”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.05.2023 - 16:21
Istoric britanic: „Occidentul să fie pregătit contraofensivă. Un moment de oportunitate și risc” - Foto: Profimedia Images
Istoric britanic: „Occidentul să fie pregătit contraofensivă. Un moment de oportunitate și risc” - Foto: Profimedia Images

Cu inima strânsă, mii de tineri ucraineni, atât bărbați, cât și femei, se pregătesc pentru ultimele exerciții de antrenament, verificându-și cu grijă armele și așteptând cu nerăbdare „ziua Z” - contraofensiva ucraineană, povestește istoricul Timothy Garton Ash.

SHARE

Într-o posibilă mare contraofensivă ucraineană, care ar putea avea loc în orice moment, unii dintre ei vor fi nevoiți să își sacrifice viața, iar mulți alți tineri vor suferi răni grave. Însă niciunul dintre ei nu va ieși neschimbat din această experiență traumatizantă, comentează istoricul Timothy Garton Ash.

Timothy Garton Ash, despre contraofensiva ucraineană: „Un moment de oportunitate și risc”

Este trist să constatăm că, în ciuda tuturor promisiunilor de pace și prosperitate, suntem martorii unei situații similare cu cea de acum mai bine de 75 de ani.

Aceasta este Europa în 2023, iar acești tineri curajoși sunt cei care își riscă viețile pentru a-și apăra țara.

Istoricul și profesorul britanic de studii europene de la Universitatea Oxford, Timothy Garton Ash face o analiză clară asupra ceea ce reprezintă războiul declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie 2022, iar acum, la mai bine de un an de zile de lupte sângeroase, se așteaptă o contraofensivă ucraineană care se vrea a fi considerată drept „Marea Victorie a Ucrainei”.

Citește și: Reformă NATO ca răspuns la amenințările lui Putin. Comandamentul trupelor terestre, la Sibiu

Iată ce spune Timothy Garton Ash într-o analiză publicată în The Guardian:

„Nimeni nu știe ce se va întâmpla în această campanie. Nimeni. Dar putem cel puțin să fim clari cu privire la ceea ce dorim să se întâmple - și să fim fermi în susținerea ucrainenilor pentru a realiza acest lucru.

O victorie decisivă a ucrainenilor este acum singura cale sigură către o pace durabilă, o Europă liberă și, în cele din urmă, o Rusie mai bună. Doar acest lucru ar fi noua Zi a Victoriei.

Ucrainenii au o teorie a victoriei

Aceasta merge de la succesul pe câmpul de luptă până la schimbarea la Moscova. Pentru preferință, aceasta ar fi o schimbare de regim, scăpând de criminalul de război de la Kremlin. Dar în cazul extrem de improbabil în care Vladimir Putin și-ar recunoaște propriul eșec și și-ar retrage trupele, rămânând în continuare la putere, ar fi și asta o victorie.

Citește și: Ultimul sondaj înaintea prezidențialelor din Turcia: Erdogan pierde teren în fața lui Kilicdaroglu

Cum cred ei că s-ar putea întâmpla acest lucru, având în vedere forțele de apărare săpate ale Rusiei și avantajele majore în ceea ce privește numărul și puterea aeriană?

Un răspuns este: așa cum s-a mai întâmplat în istoria Rusiei, cu eșecuri militare care au declanșat revoluțiile din 1905 și 1917. Dacă armata ucraineană poate înainta rapid spre sud până la Marea Azov, încercuind un număr mare de forțe rusești demoralizate și tăind liniile de aprovizionare către peninsula Crimeea, s-ar putea produce o prăbușire neliniară a moralului militar rusesc pe teren și a coeziunii regimului de la Moscova.

Crimeea este cheia acestui scenariu

Ucrainenii vor să se îndrepte spre peninsulă (dar nu să încerce imediat să o ocupe) tocmai din motivul pentru care mulți factori de decizie occidentali își doresc să nu o facă: pentru că Crimeea este ceea ce contează cu adevărat pentru Rusia. Aceștia adaugă că Ucraina nu poate avea niciodată securitate pe termen lung atâta timp cât Crimeea este un portavion rusesc gigantic îndreptat spre inima sa.

Este o teorie a victoriei îndrăzneață și riscantă, dar are cineva din vest o teorie mai bună? Mulți factori de decizie occidentali par aproape la fel de speriați de succesul ucrainean ca și de eșecul ucrainean, temându-se că Putin va escalada ca răspuns.

Astfel, ei alimentează ideea confuză că există un rezultat Goldilocks - nici prea cald, nici prea rece - care va deschide calea spre nirvana unei "soluții negociate". Sau, mai cinic (autointitulat "realist"), ei sunt pregătiți, în particular, ca Ucraina să sfârșească prin a pierde poate o șesime din teritoriul său suveran, într-o împărțire pe care ei o pot numi "pace". Dar, în cel mai bun caz, acesta ar fi un conflict semi-înghețat, în așteptarea unui nou război. Aici întâlnim, încă o dată, irealismul "realismului".

Victoria Ucrainei ar putea destabiliza dictatura de la Kremlin

Majoritatea analiștilor militari occidentali consideră că este puțin probabil ca Ucraina să obțină o victorie decisivă, ceea ce face discutabilă întrebarea dacă acest lucru ar declanșa consecințele politice sperate la Moscova.

Dacă ai două armate epuizate, acest lucru favorizează apărarea în detrimentul ofensivei. Ucraina are mari vulnerabilități în apărarea sa aeriană. Faptul că există o singură cale evidentă spre Crimeea înseamnă că Rusia este pregătită să apere acea linie. (Așadar, este posibil ca Ucraina să încerce altceva, dar chiar și preluarea unei părți substanțiale din Donbas nu ar avea același efect psihologic în Rusia ca o amenințare la adresa Crimeei).

Contraofensiva poate desfășura nouă noi brigăzi noi echipate și antrenate în Occident, dar acestea au o grădină zoologică mixtă de diferite arme occidentale și o experiență redusă în operațiunile complexe de arme combinate necesare pentru a depăși liniile defensive ale Rusiei.

Pentru că, capitale precum Washington și Berlin, au meditat nervos la fiecare articol, ucrainenii nu dispun de cantitatea și calitatea tancurilor, vehiculelor blindate, rachetelor cu rază lungă de acțiune și avioanelor de luptă occidentale pe care le-ar fi putut avea dacă Occidentul nu s-ar fi abținut de teama unei escaladări.

Următoarele șase luni vor fi decisive

Dacă, iarna viitoare, forțele ucrainene vor fi încă împotmolite la jumătatea drumului, este posibil ca Occidentul să nu ofere un impuls militar comparabil pentru o altă ofensivă în primăvara anului viitor.

Pe lângă dificultățile obiective de a ne pregăti industriile de apărare, ar putea exista un sprijin politic în scădere, în special în SUA, în perspectiva alegerilor prezidențiale din toamna anului viitor. Ar exista apoi o deziluzie în Ucraina.

Putin ar fi în continuare la putere. El ar putea folosi aparatul său de propagandă de acasă pentru a vinde ocupația sa parțială a teritoriului ucrainean ca pe o restaurare istorică a imperiului Ecaterinei cea Mare.

Alternativa, poate puțin probabilă, dar totuși posibilă, este o victorie decisivă a Ucrainei. Deoarece aceasta ar însemna o înfrângere pe care nici măcar mașina de minciuni de stat a lui Putin nu ar putea să o ascundă, calea spre victorie ar aduce un moment de risc sporit.

Deși nimeni nu știe exact ce se întâmplă în interiorul „cutiei negre” a Kremlinului, analizele bazate pe informații sugerează că Putin a făcut un joc al războiului și a respins opțiunea de a folosi arme nucleare tactice, deoarece acest lucru nu ar aduce niciun avantaj militar clar și ar înstrăina China și India. Dar situația din jurul centralei nucleare din Zaporojie, care a fost confiscată de Rusia în februarie 2022 și în jurul căreia ocupanții au evacuat acum populația locală, este extrem de îngrijorătoare. Are și alte posibile răspunsuri asimetrice, cum ar fi un atac cibernetic sau vizarea unui gazoduct.

Vladimir Putin, omul care a păcălit lumea

Ce ar trebui să facem în această privință? Nu vă speriați, fiți pregătiți. Nu există o cale de urmat fără riscuri. Evitarea unui risc imediat poate însemna crearea unor riscuri mai mari pe parcurs (aceasta este greșeala pe care a făcut-o Occidentul după 2014, când a permis Rusiei să păstreze Crimeea și a negociat Acordul de la Minsk pentru estul ocupat al Ucrainei).

Aceste riscuri includ nu doar conflictul armat recurent din Ucraina, ci și încurajarea Chinei să se ia de Taiwan. Am pierdut numărătoarea numărului de ori în care ucrainenii mi-au spus că cea mai mare problemă a Occidentului este frica.

"Alegerea este între libertate și frică", a declarat recent președintele Volodimir Zelenski pentru Atlantic. Așadar, trebuie să ne păstrăm curajul și să arătăm doar puțin din tăria de care dau dovadă acele mii de tineri ucraineni, care se pregătesc să-și riște viața pentru a-și apăra libertatea.

Sunt foarte conștient de necesitatea de a evita orice urmă de eroism de fotoliu. Chiar dacă voi călători ocazional în Ucraina în timpul acestui război, nu îmi asum nici măcar o mică parte din riscul personal cu care se confruntă ucrainenii.

Guvernele responsabile trebuie să recunoască, să anticipeze și să cântărească cu atenție pericolele reale ale escaladării. Prudența nu înseamnă lașitate. Dar mai există și un alt lucru care trebuie evitat: vorbăria despre "pace" și "responsabilitate", ceea ce înseamnă de fapt să îndemni sau, în cele din urmă, chiar să obligi alți oameni să își sacrifice propriile case, libertatea și securitatea, astfel încât cetățenii unor țări precum Germania, Franța sau Italia să se poată bucura în continuare, chiar dacă numai pe termen scurt, de aceste lucruri pentru ei înșiși.

Occidentul a mai făcut acest lucru de multe ori în fața oamenilor din Europa Centrală și de Est. Haideți să nu o facem din nou”, se arată într-o analiză în The Guardian a istoricului britanic Timothy Garton Ash.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te