Israelul, atacat cibernetic din... Turcia și Rusia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.02.2019 - 19:07
Foto: Guliver/ Getty Images

Pe măsură ce se apropie alegerile legislative, ce vor avea loc în luna aprilie, Israelul este ținta unor atacuri cibernetice orchestrate de dușmanii tradiționali, Arabia Saudită și Iran, dar și de...Rusia și Turcia.

SHARE

Potrivit AFP, o știre falsă potrivit căreia Avigdor Lieberman, fost ministru israelian al Apărării, ar fi fost un spion rus, a fost distribuită de către un cont de Twitter cu nume evreiesc, Bina Melamed, și ulterior publicată de o clonă fidelă a site-ului Universității Harvard din SUA.

Interesant este că ”Bina Melamed” era un cont fals ce opera din Turcia, în fapt un bot care distribuia informații false.

”Atacurile cibernetice se înmulțesc pe măsură ce se apropie alegerile legislative din Israel, programate pentru luna aprilie. În consecință, o coaliție de diplomați israelieni, programatori și hackeri și-au unit forțele pentru a elimina aceste amenințări cibernetice, prin identificarea lor în social media și anihilarea lor. Mai ales că, în unele cazuri, dezinformarea de pe rețelele sociale reușește să penetreze mediile profesionale de informare”, relatează AFP.

Potrivit lui Itai Brun și David Siman- Tov, cercetători la Institutul pentru Securitate Națională din Tel Aviv, ”atacurile digitale au rolul de a altera rezultatele alegerilor din Israel.” ”Dincolo de a susține un candidat în defavoarea altuia, războiul cibernetic este o modalitate de a polariza opinia publică din Israel și a-i afecta încrederea în procesul democratic”, au susținut cei doi.

La rândul său, Nadav Argaman, șeful Shin Bet, serviciul de contraspionaj al Israelului, a avertizat în legătură cu un  atac cibernetic în preajma alegerilor. În context, zilele trecute, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a precizat că Israelul se confruntă zilnic cu atacuri cibernetice din Iran, dar a refuzat să specifice natura acestor atacuri.

Shin Bet poate, dar nu e lăsat

Surse din interiorul serviciilor secrete israeliene susțin că Shin Bet a creat o unitate cibernetică capabilă să lupte cu aceste amenințări, însă ministerul israelian de externe a semnat un angajament public cu giganții social media, pentru contracararea lor.

Elad Ratson, director pentru diplomație digitală în ministerul israelian de externe, a declarat că Facebook și Twitter nu agreează "să încheie înțelegeri cu statele", cu atât mai mult cu serviciile secrete, dar aceste companii sunt deschise colaborării cu diplomații.

Ministerul de externe a început să lucreze, încă din 2015, pentru a forma o "coaliție largă" de experți, care să ajujte la decontaminarea discursului public de fake news, a spus Ratson.

"Am identificat cinci încercări străine de dezinformare într-un nivel de sofisticare care indică o implicare a statului", deoarece a devenit evident, în luna noiembrie, că Israelul se îndreaptă spre alegerile anticipate, a adăugat el.

Deși Shin Bet și Elad Ratson au refuzat să nominalizeze țările de origine ale atacurilor cibernetice împotriva Israelul, Noam Rotem, hacker independent și activist, a fost mai puțin prudent. El a nominalizat Arabia Saudită, Iranul "și suntem destul de siguri că Rusia".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te