Libanul, în beznă totală. Principalele centrale electrice au rămas fără combustibil

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.10.2021 - 09:07
Libanul, în beznă totală. Principalele centrale electrice au rămas fără combustibil. / Foto: theguardian.com

Libanul este afectat de o pană totală de curent începând de sâmbătă, după încetarea activităţii a două centrale electrice importante ca urmare a lipsei combustibilului, a anunţat compania naţională Electricite du Liban (EDL), relatează AFP.

SHARE

Afundat într-o criză fără precedent, descrisă de Banca Mondială drept una dintre cele mai grave din istoria lumii după 1850, Libanul se confruntă de luni de zile cu raţionalizarea draconică a energiei electrice - care a culminat cu peste 22 de ore pe zi - şi cu dificultatea de a importa combustibil pe fondul unei căderi istorice a monedei naţionale şi a fondurilor insuficiente de monede străine.

Aceste pene de curent paralizează viaţa populaţiei şi mai multe sectoare vitale, în timp ce furnizorii de generatoare private, care deseori preiau controlul, raţionalizează, de asemenea, întreprinderile, spitalele şi gospodăriile, pe fondul cantităţii insuficiente de combustibil.

Controversa continuării cursurilor față în față la peste 6 la mie. Argumentele, ținute secrete

A doua pană totală de curent din Liban de la începutul lunii

"După ce uzina de la Deir Ammar a fost nevoită să sisteze producţia de energie electrică ieri dimineaţă din cauza epuizării rezervelor sale de motorină, uzina de la Zahrani a fost închisă de asemenea în această după-amiază din acelaşi motiv", a indicat EDL într-un comunicat emis sâmbătă.

Acest lucru a condus la o "prăbuşire totală a reţelei, fără nicio posibilitate de revenire pentru moment", se precizează în comunicat, în timp ce restul centralelor electrice din ţara funcţionează la capacitate minimă.

Aceasta este a doua pană totală de curent de la începutul lunii. În cazul celei dintâi, distribuţia energiei electrice a fost restabilită câteva zile mai târziu.

O sursă din cadrul Ministerului Energiei a declarat pentru AFP că se fac eforturi "pentru a găsi o soluţie la această problemă".

Citește și: Liderul Dubaiului a folosit programul Pegasus ca să-și spioneze fosta nevastă și pe avocații ei

În comunicatul său, EDL a precizat că un petrolier urmează să sosească sâmbătă seara şi să fie descărcat la începutul săptămânii viitoare.

Comunitatea internaţională solicită reforme urgente din partea autorităţilor libaneze, în special în ceea ce priveşte EDL, un simbol al unei conduceri defectuoase şi al declinului serviciilor publice din Liban.

Format în septembrie, după 13 luni de frământări politice, noul guvern s-a angajat să iniţieze reforme în sectorul electricităţii şi să rezolve treptat problema alimentării cu energie electrică. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te