Război Israel - Iran. Macron: Franța va face totul pentru a evita o escaladare în Orientul Mijlociu

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.04.2024 - 14:49
Război Israel - Iran. Macron: Franța va face totul pentru a evita o escaladare în Orientul Mijlociu - Foto: X/ @Criccrazy_mini

Război Israel - Iran. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Franța va face totul pentru a evita o escaladare în Orientul Mijlociu.

SHARE

„Vom face totul pentru a evita o conflagrație - adică o escaladare”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

Război Israel - Iran. Macron: Franța va face totul pentru a evita o escaladare în Orientul Mijlociu

Accentul ar trebui pus pe "izolarea Iranului, convingerea țărilor din regiune că Iranul este un pericol, creșterea sancțiunilor, întărirea presiunii asupra activităților nucleare" din Iran, a adăugat el.

„Trebuie să fim alături de Israel pentru a-i asigura protecția la maximum, dar și pentru a cere o limită pentru a evita o escaladare”, spune Macron.

Președintele francez a mai spus că avioanele franceze au ajutat la respingerea unei încălcări iraniene a spațiului aerian al Iordaniei în timpul atacului.

Citește și: VIDEO Momentul în care o navă israeliană distruge o dronă iraniană. Sistemul Iron Dome, în acțiune!

„De câțiva ani avem o bază aeriană în Iordania pentru a lupta împotriva terorismului.

Spațiul aerian iordanian a fost încălcat ... Am făcut ca avioanele noastre să decoleze și am interceptat ceea ce trebuia să interceptăm”, a spus Macron.

Citește și: Apărarea Israelului vs. Ucraina: „Cerul Israelului”, inpenetrabil. Ucraina, sub „ploaie” de rachete

Ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné, a declarat duminică că a cerut Ministerului de Externe să îl convoace luni pe ambasadorul iranian pentru a exprima un "mesaj de fermitate".

Cabinetul de război al Israelului încă dezbate cum să răspundă la un atac al Iranului

Cabinetul de război al Israelului a fost implicat într-o dezbatere aprinsă despre cum și când să răspundă la atacul din weekend al Iranului asupra țării lor, au declarat pentru CNN doi oficiali israelieni familiarizați cu deliberările.

Cabinetul de război rămâne hotărât să răspundă la atacul Iranului, dar, în timp ce se reunește luni după-amiază, membrii săi continuă să dezbată momentul și amploarea unui astfel de răspuns, au declarat oficialii. Pe lângă un potențial răspuns militar, cabinetul de război analizează, de asemenea, opțiuni diplomatice pentru a izola și mai mult Iranul pe scena mondială.

Benny Gantz, un membru cheie al cabinetului de război, a făcut presiuni pentru un răspuns mai rapid la atacul Iranului, au declarat doi oficiali israelieni.

Premierul Benjamin Netanyahu „a frânat” până acum luarea unei decizii. Gantz consideră că, cu cât Israelul întârzie mai mult răspunsul la atacul Iranului, cu atât mai greu va fi să obțină sprijin internațional pentru un astfel de atac, a declarat una dintre surse. Mai multe țări avertizează deja Israelul să nu escaladeze și mai mult situația cu un răspuns militar.

Guvernul israelian este conștient că țara se bucură în prezent de sprijin internațional și de bunăvoință din partea aliaților săi și nu dorește să risipească acest lucru. În același timp, guvernul recunoaște că nu poate permite ca primul atac al Iranului asupra solului israelian să rămână fără răspuns.

Printre opțiunile militare care sunt luate în considerare, cabinetul de război are în vedere un atac asupra unei instalații iraniene care ar trimite un mesaj, dar ar evita să provoace victime, a declarat un oficial israelian, potrivit CNN.

Dar oficialii israelieni recunosc că va fi un ac greu de înfiletat, de unde și dezbaterea în curs. Momentul unei decizii rămâne neclar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te