Iranul acuză Israelul de asasinarea lui Fakhrizadeh. SUA au trimis portavionul USS Nimitz în Golf

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.11.2020 - 20:32
sursă business insider

Iranul va riposta pentru uciderea lui Mohsen Fakhrizadeh, fizician în dimeniul nuclear la „momentul potrivit", a declarat președintele Hassan Rouhani într-un discurs televizat sâmbătă, acuzând Israelul de asasinat.

SHARE

„Oamenii noștri sunt înțelepți, nu cad în capcana regimului sionist. Iranul va răspunde cu siguranță martiriului omului de știință la momentul potrivit”, a spus Rouhani.


Munca fizicianului a fost dezvăluită pentru prima oară de către premierul israelian Benjamin Netaniahu în aprilie 2018, în discursul său privind operațiunea Mossad în care a fost sustrasă vasta arhivă nucleară a Iranului dintr-un depozit secret din Teheran. El a prezentat o fotografie, spunând „Amintiți-vă acest nume, Fakhrizadeh”.

Generalul Mohsen Fakhrizadeh, 59 de ani, numit „părintele bombei nucleare iraniene”, ofițer superior în Corpul Gardienilor Revoluției (IRGC), a fost asasinat lângă Teheran vineri.

Israelul a ridicat la alertă maximă nivelul securității ambasadelor și instituțiilor sale, în urma amenințărilor regimului de la Teheran.

Statele Unite au trimis în Golful Persic grupul de luptă al portavionului USS Nimitz. Conform oficialilor americani, trimiterea portavionului în Golf ar fi fost planificată înainte de asasinarea fizicianului, pentru retragerea forțelor americane din Irak și Afganistan până la 15 ianuarie.

„Nu au existat amenințări specifice pentru a trimite grupul portavionului USS Nimitz”, a declarat Rebecca Rebarich, purtător de cuvânt al Flotei a V-a a Marinei SUA, cu sediul în Bahrain.

Asasinarea lui Fakhrizadeh este ultima dintr-un șir de acțiuni țintite pe obiective strategice iraniene. Acestea, în afară de asasinarea nuclearistului, au fost asumate de Israel.

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a cerut Consiliului de Securitate să ia măsuri imediate pentru a elimina forțele iraniene din Siria, care sunt o amenințare pentru statul evreu.

„Israelul cere o retragere totală a Iranului și a milițiilor sale din Siria și eliminarea infrastructurii militare iraniene de pe teritoriul sirian", a transmis Erdan Consiliului de Securitate al ONU.

Săptămâna trecută, un petrolier grec a fost avariat de mine în largul coastei saudite provocând tensiuni cu Iranul. Duminică, o coaliție condusă de Arabia Saudită a declarat că a distrus patru obiective utilizate pentru asamblarea ambarcațiunilor controlate de la distanță și a minelor maritime fabricate în Iran, plantate în sudul Mării Roșii.

Riad a raportat că patru nave petroliere - două saudite, una norvegian și una a Emiratelor Arabe Unite - au fost sabotate în timp ce erau ancorate în largul coastei EAU.

Evaluarea inițială a unei echipe militare americane a indicat că Iranul și grupările sponsorizate de Teheran au folosit explozivi pentru a provoca găuri în nave.

Au urmat atacuri asupra milițiilor sponsorizate de Iran în două rauduri aeriene israeliene, la Jabal al-Mani, la sud de Damasc și la Ruweihina, la granița Siriei cu Israel. Primele ținte au fost depozite de arme și rachete ale Hezbollah. Al doilea atac a fost asupra unui grup autonumit de „Rezistența siriană pentru Eliberarea Golanului”, aflat într-o unitate a Brigăzii 90 a armatei regimului de la Damasc.

Joi, un alt atac lângă granița cu Irak, în afara orașului Albu Kamal din provincia Deir Ezzor, a ucis în principal luptători pakistanezi, în jur de 20.

Armata israeliană a primit în ultimele săptămâni instrucțiuni să se pregătească pentru posibilitatea ca SUA să efectueze un atac militar împotriva Iranului înainte ca președintele Trump să părăsească funcția.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te