Într-o țară în care oamenii mor de foame, Kim Jong Un vorbește despre măsuri economice și restricții

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 01.01.2022 - 11:04
Foto: Agerpres

Regimul de la Phenian, care se confruntă cu mai multe serii de sancţiuni internaţionale pentru programele sale militare interzise, suferă de penurie alimentară şi abia reuşeşte să îşi hrănească populaţia.

SHARE

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a pus economia în centrul discursului său la o importantă reuniune a partidului la putere, a informat sâmbătă presa de stat, notează AFP și Agerpres.

Citește și: O judecătoare se iubea cu grefierul în birou, la Curtea de Apel București. Soțul, colonel, o spiona

Spre deosebire de anii precedenţi, când discursul său de Anul Nou se concentra pe politica în domeniul diplomatic, liderul nord-coreean a făcut ca dezvoltarea economică şi situaţia alimentară să fie prioritatea sa în cursul unei reuniuni plenare a Partidului Muncitorilor de guvernământ.

Citește și: Interlopul care a lovit două mașini și a fugărit un bărbat cu un cuțit, prins la frontieră

Regimul de la Phenian, care se confruntă cu mai multe serii de sancţiuni internaţionale pentru programele sale militare interzise, suferă de penurie alimentară şi abia reuşeşte să îşi hrănească populaţia.

Citește și: Pentru ce va sta interlopul Dragonu nouă ani la închisoare

Presiunea asupra economiei nord-coreene a fost întărită de închiderea ordonată a frontierelor pentru a lupta împotriva pandemiei.

"Este important să facem un pas decisiv în soluţionarea problemelor legate de nevoile zilnice ale populaţiei", a declarat Kim Yong Un în discursul său, potrivit agenţiei oficiale de presă nord-coreene KCNA.

Nordul a înregistrat în 2020 cea mai mare recesiune economică din ultimele două decenii, potrivit băncii centrale a Coreei de Sud.

Liderul comunist a recunoscut în iunie că ţara sa se confruntă cu o "situaţie alimentară tensionată".

În octombrie, un expert al Naţiunilor Unite în drepturile omului a avertizat că cei mai vulnerabili sunt "ameninţaţi de foamete".

Liderul, care i-a succedat tatălui său Kim Jong Il în urmă cu zece ani, a indicat la reuniunea partidului său că lupta împotriva pandemiei este unul dintre obiectivele principale ale anului care vine.

"Măsurile de urgenţă împotriva epidemiei trebuie să fie plasate în fruntea priorităţilor naţionale şi să fie puse în aplicare cu fermitate (...), fără cea mai mică slăbiciune, abatere sau defecţiune", a subliniat el.

În discursul său, el nu a menţionat în mod direct nici Statele Unite, nici Coreea de Sud, afirmând doar că Phenianul va continua să-şi consolideze capacităţile militare.

"Mediul militar din ce în ce mai instabil din peninsula coreeană şi situaţia internaţională necesită întărirea capacităţilor de apărare naţională", a spus Kim Jong Un, citat de KCNA care nu a oferit mai multe detalii despre ce înseamnă aceasta.

Deteriorarea situaţiei economice legată de pandemie nu a împiedicat Phenianul să îşi dezvolte programul de înarmare, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite publicat în octombrie.

Negocierile cu Statele Unite sunt la punct mort de la eşecul din 2019 al întâlnirii dintre Kim Jon Un şi preşedintele american de la acea dată, Donald Trump.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te