Integrarea europeană a Republicii Moldova este legată de eforturile bănci centrale de la Chişinău (Banca Naţională a Moldovei (BNM). În ianuarie 2024, a fost depusă cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în moneda euro, ceea ce va duce la creşterea competitivităţii economiei dintre Prut şi Nistru.
Viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, spune că aceasta ”va avea drept rezultat o economie mai competitivă și mai transparentă, o mai bună calitate a serviciilor, produse mai eficiente şi alternative mai ieftine de efectuare a plăților”.
Integrarea europeană a Republicii Moldova este legată de eforturile bănci centrale de la Chişinău
Badea a afirmat că, ”pentru România, acest proiect a venit ca o continuare naturală a efortului derulat de-a lungul acestor decenii de sprijinire a parcursului european, de modernizare, deschidere și dezvoltare a Republicii Moldova”.
În perioada de implementare a acestui proiectul de twinning, este de remarcat că s-au înregistrat repere istorice semnificative: depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, acceptarea acesteia ca stat candidat și decizia UE de a deschide negocierile pentru aderare cu Republica Moldova și Ucraina.
Referitor la aceste etape, viceguvernatorul a declarat că ”reprezintă pilonii fundamentali ai parcursului de integrare europeană al Republicii Moldova și au impus necesitatea unei pregătiri și alinieri corespunzătoare a sectorului financiar la standardele și cerințele europene”.
Citeşte şi:
Un alt proces semnificativ, derulat în perioada de implementare a proiectului, a fost transferul de competențe de la Comisia Naționale a Pieței Financiare, către BNM, prin intermediul căruia BNM a devenit principala autoritate responsabilă, pentru supravegherea și reglementarea sectorului financiar nebancar.
Referitor la acest proces, Leonardo Badea spune că ”eforturile comune ale BNR și BNM au fost direcționate către pregătirea și sprijinirea BNM, în preluarea acestor noi responsabilități și competențe”.
Citeşte şi:
Astăzi, a avut loc la Chișinău evenimentul de încheiere a proiectului de twinning, finanțat de Uniunea Europeană “Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”.
Proiectul a fost implementat de Banca Națională a României (BNR), în calitate de lider de proiect, Banca centrală a Regatului Țărilor de Jos (DNB) și Banca Lituaniei (BL) - parteneri juniori, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România.
Scopul a fost de a oferi asistență, pentru implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, în beneficiul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și al Comisiei Naționale a Pieței Financiare.