Bulgaria și Iordania coprezidează o întâlnire la nivel înalt la Sofia, în cadrul Procesului Aqaba.
Lideri din Balcani, oficiali guvernamentali și reprezentanți internaționali discută securitatea regională, schimbul de informații și cooperarea împotriva migrației ilegale, terorismului și radicalizării.
Întâlnire la nivel înalt la Sofia: cum vor colabora statele din Balcani pentru mai multă securitate
Bulgaria și Iordania vor coprezida o întâlnire la nivel înalt la Sofia, ca parte a inițiativei Procesului Aqaba, a informat luni secretariatul de presă al președintelui.
La invitația președintelui bulgar Rumen Radev și a regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, lideri guvernamentali, oficiali ai unor organizații interguvernamentale și nonguvernamentale se vor reuni la începutul lunii aprilie pentru a discuta probleme de securitate, cu accent pe regiunea Balcanilor.
Citește și Marea Neagră, „lac rusesc”? Financial Times explică de ce negocierile SUA - Rusia neliniştesc Europa
Obiectivul: cooperare împotriva terorismului, migrației ilegale și radicalizării
Procesul Aqaba pentru Forumul Balcanilor III urmează întâlnirilor anterioare organizate în 2016 la Aqaba (Iordania) și în 2018 la Tirana (Albania). Obiectivul forumului de la Sofia este ca liderii din Europa de Sud-Est, alături de reprezentanți guvernamentali, instituționali și parteneri internaționali ai Procesului Aqaba, să analizeze arhitectura de securitate a regiunii.
Citește și Trump vrea să strămute populația din Gaza, dar ONU avertizează: „Este strict interzis”
Temele centrale includ consolidarea mecanismelor de schimb de informații, coordonarea în combaterea migrației ilegale, a terorismului, a radicalizării și a extremismului.
Procesul Aqaba: o inițiativă lansată în 2015 de regele Abdullah al II-lea
Procesul Aqaba este o serie de întâlniri internaționale lansată de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei în 2015. Scopul principal este menținerea cooperării regionale și internaționale în lupta împotriva terorismului și a ideologiilor extremiste, printr-o abordare integrată și prin dialog direct.
Pentru a încuraja discuțiile deschise între participanți, întâlnirile sunt organizate într-un cadru informal.