Deși cele două țări s-au luptat în Himalaya în 1962, accentul strategic al Indiei a fost în primul rând orientat către Pakistanul, de când britanicii au părăsit subcontinentul, purtând trei războaie din cauza regiunii disputate Kașmir.
Cu toate acestea, de la ultimul și cel mai letal conflict dintre India și China din ultimele decenii, care s-a petrecut în 2020, administrația primului ministru Narendra Modi a încercat să atenueze tensiunile cu Islamabadul și să se concentreze în primul rând pe contracararea Beijingului, potrivit financialpost.
În ultimele luni, India a mutat trupe și escadrile de avioane de luptă în trei zone distincte de-a lungul frontierei sale cu China.
India are acum peste 200.000 de soldați concentrați la graniță, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 40% față de anul trecut.
Citește și
Focuri de armă la frontiera India - China, pentru prima dată în decenii
VIDEO Himalaya. Bătaie cu pietre și măciuci la 4.500 m. Zeci de soldați chinezi și indieni, uciși
Până acum, prezența militară a Indiei avea ca scop blocarea mișcărilor Chinei, dar noile odine permit comandanților indieni mai multe opțiuni de a ataca și de a prelua teritoriu din China, dacă este necesar, într-o strategie cunoscută sub numele de „apărare ofensivă”.
Aceasta implică mai multe elicoptere pentru transportul aerian de soldați de la o vale la alta, împreună cu piese de artilerie.
Deși nu este clar câte trupe are China la graniță, India a detectat că Armata Populară de Eliberare a mutat recent forțe suplimentare din Tibet până la Comandamentul Militar Xinjiang, care este responsabil pentru patrularea zonelor disputate în Himalaya.
Și Beijingul a adăugat în ultimele luni artilerie, tancuri, regimente de rachete și avioane de luptă.