Potrivit sondajului realizat de compania de consultanţă Savanta ComRes pentru The Scotsman, 47% dintre scoţieni ar vota pentru independenţa Scoţiei, iar 42% ar vota împotrivă, cu 4 puncte procentuale în plus, în timp ce 10% sunt încă indecişi.
Naţionaliştii scoţieni insistă ca un referendum asupra independenţei să fie organizat după alegerile din luna mai pentru parlamentul Scoţiei, însă premierul britanic Boris Johnson a declarat că un astfel de referendum trebuie organizat doar o dată în decursul unei generaţii.
De asemenea, sondajul relevă că Partidul Conservator a câştigat popularitate în Scoţia, în condiţiile în care a existat mai mult sprijin atât pentru premierul britanic Boris Johnson, cât şi pentru guvernul britanic.
Premierul scoţian Nicola Sturgeon a fost acuzat de predecesorul şi mentorul său, Alex Salmond, că a dus indus în eroare parlamentul în legătură cu o investigaţie injustă asupra unor acuzaţii de hărţuire sexuală care îi fuseseră aduse. Ea a negat că a indus în eroare parlamentul. Salmond a fost achitat de Curtea Supremă de la Edinburgh de toate acuzaţiile de hărţuire sexuală care i-au fost aduse.
"Acest fel de divizare ar putea face oamenii să se gândească de două ori în legătură cu independenţa şi dacă în Partidul Naţional Scoţian (SNP) se poatea avea până la urmă încredere în a forma un front comun care să facă independenţa să reuşească", a declarat Chris Hopkins, director de cercetare politică în cadrul Savanta ComRes.
La referendumul din 2014, scoţienii au votat într-un raport de 55% contra 45% pentru a rămâne în Regatul Unit, însă atât Brexitul, cât şi modul în care guvernul britanic a gestionat criza COVID-19 au consolidat susţinerea în favoarea independenţei printre scoţieni.
Dacă scoţienii vor vota pentru independenţă, acesta va fi cel mai mare şoc pentru Regatul Unit de la independenţa Irlandei, în urmă cu un secol, într-un moment în care el se confruntă deja cu impactul Brexitului, căruia alegătorii din Scoţia i s-au opus în mod ferm, potrivit Agerpres.