Incendii violente de vegetație în California. Pompieri răniți și populație evacuată

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 27.10.2020 - 11:15
FOTO: Guliver/ Getty Images

Două incendii care înaintează rapid în sudul statului american California au provocat luni rănirea gravă a doi pompieri şi au forţat evacuarea a zeci de mii de locuitori din calea flăcărilor înteţite de vântul puternic, relatează Reuters.

SHARE

Un incendiu, denumit „Silverado Fire", care a izbucnit luni dimineaţă în apropiere de Santiago Canyon Road şi Silverado Canyon Road, s-a răspândit rapid cuprinzând o suprafaţă de circa 29 de kilometri pătraţi în doar câteva ore, potrivit departamentului de pompieri din comitatul Orange.

Un număr de 500 de pompieri se luptă cu flăcările înteţite de vântul care suflă în rafale de până la 96-112 kilometri la oră. Autorităţile au anunţat că aeronavele pentru stingerea incendiilor au fost ţinute la sol din cauza vântului puternic.

Potrivit departamentului de pompieri din comitatul Orange, doi pompieri, în vârstă de 26 şi 31 de ani, au fost grav răniţi în timp ce luptau cu flăcările. Ambii au suferit arsuri de gradul II şi III şi se află la terapie intensivă.

Directorul Orange County Fire Authority, Brian Fennessy, a declarat că i-a vizitat pe cei doi pompieri internaţi. "Sunt grav răniţi. Facem tot ce putem pentru ei", a spus el.

Cel puţin 60.000 de persoane au fost evacuate, a declarat într-un comunicat Christina Shea, primarul localităţii Irvine. "Solicităm tuturor să respecte ordinele de evacuare pentru siguranţa lor şi siguranţa primilor respondenţi. Oraşul Irvine continua să deschidă unităţi de îngrijire şi primire pentru locuitorii noştri strămutaţi", a menţionat edilul.

În înregistrările video surprinse la faţa locului se poate vedea că zona era acoperită de un fum dens în timp drumurile erau blocate de flăcări.

Un al doilea focar, supranumit "Blue Ridge Fire", a izbucnit luni la prânz şi s-a extins pe 4,5 kilometri pătraţi. Până luni seara, pompierii nu înregistraseră niciun progres în izolarea acestuia. 1.651 de locuinţe sunt în pericol din cauza apropierii flăcărilor, 1.170 dintre gospodării fiind vizate de ordine de evacuare, potrivit departamentului de pompieri din Orange. Cel puţin 200 de forţe de intervenţie se luptă cu flăcările.

Circa 90.000 de persoane au fost vizate de ordine de evacuare şi au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, potrivit Reuters.

Mai multe autostrăzi au fost parţial blocate din cauza înaintării rapide a focului, fără să afecteze însă evacuările.

Serviciile meteorologice au plasat o vastă regiune din jurul oraşul Los Angeles în alertă roşie la incendii până marţi după-amiază din cauza vântului puternic şi foarte uscat care a început să bată.

Alerte similare sunt în vigoare în mare parte din California, în special în nordul statului.

Fenomenul este tipic pentru această perioadă a anului, dar episodul actual este deosebit de puternic şi reuneşte "condiţiile cele mai periculoase pentru incendii pe care le-am văzut din octombrie 2019", când flăcările au determinat evacuări la periferia oraşului Los Angeles, ameninţând mai ales celebrul Muzeu Getty.

Pradă unei secete cronice agravate de schimbările climatice, vestul Statelor Unite a fost devastat în acest an de incendii de pădure de o amploare nemaiîntâlnită, cu 31 de morţi şi circa 17.000 de kilometri pătraţi de teren transformaţi în cenuşă în California de la începutul sezonului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.