Încă o țară NATO începe să plătească o parte din gazul rusesc în ruble. Se clatină Alianța?

DE Daniel Toșa | 09.11.2022 - 14:42
Încă o țară NATO începe să plătească o parte din gazul rusesc în ruble. Se clatină Alianța? - FOTO: Profimedia

Turcia a început plata parțială a livrărilor de gaze rusești în ruble, procesul urmând să se accelereze în lunile următoare, a declarat ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, citat de agenția de presă Gunes.

SHARE

"Timp de aproape 5-6 ani, ambii lideri (președinții rus și turc - FI) și-au exprimat întotdeauna intenția de a deschide calea pentru comerțul în monede naționale. În acest moment, procesul este puțin accelerat, la ultima noastră întâlnire s-a ajuns la un acord.

În această privință, desigur, trebuie să se facă unele lucrări tehnice. Tranzacționarea rublei a început parțial", a spus el.

"O vom vedea un pic mai intens în lunile următoare. Există un consens de ambele părți în această privință. Bineînțeles, faptul că acest lucru se întâmplă cu monedele naționale va reduce, de asemenea, nevoia țărilor de alte valute străine", a adăugat ministrul.

Citește și: LIVE Alegeri SUA: Republicanii iau Camera, la Senat au prima șansă. Democrații au evitat dezastrul

Vorbind despre perspectivele creării unui hub de gaze în Turcia, Donmez a exprimat opinia că un astfel de hub ar stabili un preț mult mai bun și mai competitiv pentru gazul care să satisfacă nevoile Europei, datorită concentrării resurselor de gaz din mai multe țări în hub, în comparație cu situația în care o treime din gazul consumat din Rusia era livrat direct în Europa.

Turcia „joacă la două capete”

Astfel, Turcia primește acum gaze din Rusia, Azerbaidjan, Iran, iar în Irak se fac cercetări.

"Avem o conductă care merge până la granița cu Irakul. Aceasta ar putea fi o nouă alternativă. Din nou, dacă luăm în considerare GNL, avem o mare flexibilitate. Țările din Golf, și anume Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, ar putea trimite gaz aici, astfel de discuții sunt în curs de desfășurare", a adăugat ministrul, potrivit Interfax.

Citește și: Foști politicieni ruși, reuniți în Polonia pentru a discuta cum să-l elimine pe Putin

În plus, gazul ar putea proveni din Marea Mediterană - Turcia are deja contracte cu Algeria și Libia, "gazul egiptean și israelian ar putea veni, de asemenea, dacă sunt îndeplinite condițiile corecte".

El a spus că Turcia ar putea cumpăra gaze și din Nigeria și SUA.

"Din când în când, putem primi alternative și oferte de gaze de pe piețele din Asia-Pacific (APAC). Fluxul de gaze (către Turcia - IF) provine din aproape 15 țări", a spus Donmez.

El a menționat că țările din Europa de sud-est și de est solicită periodic Turciei să asigure aprovizionarea cu gaze. "Îi vom aduna din nou în jurul mesei (...) Până la sfârșitul anului ne vom face propria foaie de parcurs. Poate vom organiza o conferință internațională pe tema gazelor în ianuarie-februarie, unde vom reuni atât țările producătoare, cât și cele consumatoare și vom obține opinii și idei necesare pentru ca această piață să funcționeze", a declarat ministrul.

Turcia se pregătește să scoată gaze din Marea Neagră

Ministrul a reamintit că Turcia continuă pregătirile pentru producerea propriului gaz în câmpul de gaze din Marea Neagră, Sakarya - conducta maritimă pentru livrarea de gaze către Turcia este pregătită în proporție de 97%, iar primele livrări sunt așteptate să înceapă până la sfârșitul lunii martie.

Potrivit Autorității pentru Energie din Turcia (EPDK), țara importă aproape tot consumul de gaze - în 2021 a primit aproape 59 de miliarde de metri cubi de gaze (cu 22% mai mult decât în 2020).

Rusia a reprezentat cea mai mare parte a importurilor - 45% sau 26,4 miliarde de metri cubi de gaze, 8,8 miliarde de metri cubi au provenit din Azerbaidjan și 9,4 miliarde de metri cubi din Iran. Turcia importă restul sub formă de GNL, inclusiv aproximativ 6 miliarde de metri cubi din Algeria și 1,4 miliarde de metri cubi din Nigeria în cadrul unui contract pe termen lung.

Turcia a cumpărat 38,09 miliarde de metri cubi de gaze naturale în primele 8 luni din 2022, aproximativ la fel ca în aceeași perioadă din 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te