În Franța bate vânt de „Frexit”, pe fondul planului de „nesupunere europeană” al coaliţiei de stânga

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.05.2022 - 19:29
În Franța bate vânt de „Frexit”, pe fondul planului de „nesupunere europeană” al coaliţiei de stânga. / Foto: france24.com

Planul de ''nesupunere europeană'' al coaliţiei de stânga poate conduce la un Frexit, consideră ministrul francez al afacerilor europene.

SHARE

Planul de nesupunere faţă de regulile UE al coaliţiei electorale formate de stânga franceză pentru alegerile parlamentare din iunie este ''iresponsabil'' şi poate conduce la un ''Frexit'', o ieşire a Franţei din UE, a avertizat, într-un articol publicat în cotidianul Le Monde, ministrul francez al afacerilor europene, Clément Beaune, consemnează Agerpres.

Citește și: VIDEO Ucrainenii vânează tancuri rusești cu buggy-uri și pick-up-uri cu rachete Stugna-P și Mistral

''Dacă noi ne alegem regulile ''a la carte'' ... distrugerea Uniunii Europene este inevitabilă'', estimează în articol Clément Beaune, un apropiat al preşedintelui Emmanuel Macron care a câştigat luna trecută al doilea mandat la Elysee.

Mai devreme săptămâna aceasta, formaţiunea de stânga radicală ''Franţa Nesupusă'' a lui Jean-Luc Mélenchon - care a fost pe locul trei în primul tur al prezidenţialelor -, Partidul Socialist, Partidul Comunist şi Verzii au încheiat un acord pentru alegerile parlamentare din 12 iunie, prin care această coaliţie de stânga va avea în fiecare circumscripţie un candidat unic din partea uneia dintre aceste formaţiuni, astfel încât cele patru partide să nu se concureze între ele şi partidul prezidenţial al lui Macron (denumit acum ''Renaşterea'') să nu mai obţină majoritatea parlamentară.

În acordul convenit cele patru partide de stânga se declară pregătite să nu se ''supună'' regulilor UE, în special regulilor bugetare şi să-şi promoveze agendele sociale şi de mediu.

Citește și: FOTO Doi tineri au mers la meciul LPS Vaslui - ACS Rapid cu un briceag, un box şi o bară metalică

Dar în opinia lui Clément Beaune, acest concept de ''nesupunere europeană'' este ''înşelător şi periculos''. ''În primul rând pentru că el întreţine mitul copilăresc al unei Europe punitive, al unei Franţe rebele pedepsită de un profesor sever venit de la Bruxelles sau Berlin. Or, Uniunea Europeană, noi am ales-o în mod suveran de peste 60 de ani; Franţa este implicată aici în primul rând. Europa nu înseamnă alţii, Europa suntem noi!'', scrie în articol ministrul francez al afacerilor europene.

Conştient că majoritatea francezilor nu doresc ieşirea din UE, Jean-Luc Mélenchon flutură acum această idee ambiguă, mai notează Clément Beaune, amintind că ''Franţa nu este supusă Europei, ci ea o construieşte''.

Nesupunerea faţă de regulile UE, concluzionează ministrul în raţionamentul său, înseamnă că un Frexit ''va surveni'' ca o ''consecinţă logică''.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te