Afaceriştii din Şumen solicită despăgubiri, după ce spaima provocată de pantera neagră ce ar fi scăpat de la o grădină zoologică ar fi alungat turiștii.
Proprietarii de restaurante și hotelierii care activează în zona Platoului Șumen solicită despăgubiri de la stat, după ce activitatea comercială a fost grav perturbată.
Totul, din cauza căutării unei pantere negre, în regiune. Antreprenorii spun că incidentul a dus la o scădere semnificativă a numărului de vizite ale clienților, rezultând pierderi financiare.
Hotelierii bulgari cer despăgubiri, după ce pantera neagră a speriat turiștii. A fugit în România
Yuliy Dimitrov, care deţine un complex turistic în zonă, a declarat la Nova TV că perturbările au început pe 20 iunie, când parcul natural a fost plasat în mod neașteptat sub un controlul strict al Poliției, iar accesul a fost restricționat, conform Novinite.
Un prădător de origine necunoscută - identificat ulterior în relatări ca fiind o panteră neagră - ar fi fost observat, ceea ce a dus la o interdicție totală a accesului vizitatorilor parcului.
Informaţiile iniţiale au fost că o panteră neagră a scăpat de la grădină zoologică privată, apoi că aceasta a trecut graniţa în România, nefiind clar cum şi nici când.
Citeşte şi: Pantera neagră dispărută din Bulgaria, semnalată în Teleorman. Localnicii se tem să nu fie atacați
Ulterior, în judeţele Giurgiu şi Teleorman, s-a dat alarma şi autorităţile locale au început să caute pantera neagră, dar nu au găsit-o.
Atunci, din Bulgaria, surse oficiale au afirmat că pantera neagră de fapt era un câine negru de talie mare. Nici această informaţie nu s-a confirmat oficial.
Potrivit lui Dimitrov, proprietarii afacerii din Platoul Şumen nu au primit nici o notificare prealabilă, privind situaţia cu pantera neagră.
Citeşte şi: Bulgarii au elucidat misterul panterei evadate care a speriat românii. Ar fi un câine de talie mare
„Am aflat ce se întâmplă prin intermediul mass-media”, a spus el. „ Suntem cinci și administrăm facilități turistice pe platou și nimeni nu ne-a dat nici o instrucțiune, chiar dacă majoritatea dintre noi operăm și hoteluri.”
Preocuparea imediată, a explicat Dimitrov, era siguranța oaspeților. Personalul i-a avertizat pe vizitatori să rămână în interior, iar mai multe evenimente programate în avans, inclusiv nunți, au riscat să fie anulate.
„Au fost o mulțime de apeluri telefonice nervoase”, a spus el. „Suntem recunoscători autorităților locale, pentru că au intervenit și au permis desfășurarea evenimentelor, deoarece oamenii își făcuseră deja plățile, iar problemele legate de asigurare erau în joc”, a adăugat acesta.
Hotelierii bulgari suferă. Vremea face regulile
El a adăugat că aproximativ 50 de familii își câștigă existența din afacerile de pe Platoul Şumen.
Dimitrov a remarcat de asemenea că întreprinderile din zonă depind în mare măsură de condițiile meteorologice sezoniere:
„Când plouă, oamenii nu vin aici”, a spus el. „Așa că, atunci când pierzi zile, în timpul sezonului activ, din cauza a ceva de genul acesta, te lovește puternic.”
Fortăreaţă medievală pe Platoul Şumen, din Bulgaria - Foto: Profimedia Images
Parcul Natural platoul Şumen este o rezervaţie naturală, grupată în jurul Fortăreţei Şumen, cu o vechime de 3.000 de ani. Este cel mai înalt platou din câmpia sud-dunăreană.
A fost declarat parc naţional în anii '80, pentru a i se prezerva flora şi fauna. Aici sunt două dintre cele mai mari peşteri din Bulgaria, Biserna Cave şi Taynite ponori Cave.