În noaptea de marţi spre miercuri, dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Teleorman a primit un apel la 112 prin care doi adolescenţi din localitatea Năsturelu au semnalat prezenţa unei feline negre de mari dimensiuni în zonă.
Pantera neagră dispărută din Bulgaria, semnalată în Teleorman. Localnicii se tem să nu fie atacați
Tinerii au pus la dispoziţia autorităţilor şi o scurtă filmare cu animalul. Echipajele de jandarmi au fost trimise imediat la faţa locului, însă în momentul intervenţiei pantera nu mai era prezentă.
Prezenţa unei feline negre în regiune a fost raportată iniţial în Bulgaria, în zona Şumen, iar apoi pe marginea drumului către România, în apropierea oraşului Ruse.
Ulterior, au fost semnalate urme şi în judeţul Giurgiu, ceea ce a declanşat căutări intense atât în Bulgaria, cât şi în România. După 11 zile de căutări în Bulgaria, autorităţile au renunţat la restricţionarea accesului în zona Şumen, deoarece animalul nu a fost găsit, potrivit News.ro.
Citește și: O panteră neagră a scăpat dintr-o grădină zoologică din Bulgaria şi hălăduie prin România
Experții zoologi au altă versiune
Experţii zoologi pun la îndoială existenţa unei pantere negre sălbatice în regiune. Profesorul Stoian Lazarov, de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Bulgaria, a declarat pentru Nova TV că urmele folosite ca probă ar putea aparţine unui câine mare, nu unei feline.
Un coleg de-al său, profesorul Nikolay Spasov, a confirmat ştiinţific această ipoteză, subliniind că urmele prezentate nu sunt specifice unei pantere.
Citește și: Bulgarii au elucidat misterul panterei evadate care a speriat românii. Ar fi un câine de talie mare
În plus, experţii atrag atenţia că o panteră crescută în captivitate, dacă ar evada, ar avea dificultăţi în a se adapta la mediul sălbatic şi probabil ar căuta hrană uşor accesibilă în apropierea zonelor locuite, cum ar fi găini sau animale de companie.
Până în acest moment, nu există dovezi concludente care să confirme prezenţa unei pantere negre sălbatice în sudul României.