Acum, Guvernul își propune să prelungească măsura de plafonare a adaosului comercial la 5% pentru anumite alimente și să actualizeze lista acestora.
Cum vrea Guvernul să mențină „prețurile mici” la alimentele de bază? Lista de produse se modifică
Ordonanța de Urgență care a introdus acest plafon a intrat în vigoare în luna august a anului 2023 și este programată să fie extinsă cu încă trei luni, până la sfârșitul lunii aprilie.
Inițial, măsura a fost aplicată în luna august 2023 și a fost deja prelungită o dată în preajma sărbătorilor, când pe lista alimentelor vizate s-au adăugat cozonacul și alte produse specifice sezonului. Acum, autoritățile doresc să actualizeze această listă, eliminând produsele de sezon și adăugând altele.
Una dintre marile aberații din lista „produselor de bază” este zahărul, care pe de o parte a fost inclusă în această listă pentru a fi accesibilă românilor, în special celor cu venituri mici, dar pe de altă parte Guvernul a majorat enorm „taxa pe zahăr”, scumpind astfel foarte mult toate produsele care conțin zahăr.
Citește și: Românii, în fața unui nou val de scumpiri la alimentele de bază. De când se aplică și care e cauza?
În săptămânile următoare, Guvernul planifică să convoace reprezentanții retailerilor și procesatorilor la discuții pentru a negocia prelungirea măsurii.
Citește și: Avalanșă de scumpiri în magazine și benzinării: Sticla de suc e 12,50 lei, benzina cu 0,29 în plus
Deși guvernanții susțin că această plafonare a adaosului comercial a avut un impact pozitiv asupra prețurilor din supermarketuri, reprezentanții comercianților exprimă preocupări, afirmând că limitarea prețurilor la alimente poate duce la creșterea costurilor pentru alte categorii de produse, potrivit B1TV.