La 1 februarie, măsura de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază va expira, punând capăt unei liste de produse de bază pentru care Guvernul, în urma negocierilor cu producătorii și comercianții, a limitat adaosul la 20%.
Românii, în fața unui nou val de scumpiri la alimentele de bază
Săptămâna viitoare, Ministerul Agriculturii va discuta cu retailerii și procesatorii pentru a decide dacă va menține sau nu această măsură.
O posibilitate luată în considerare este acordarea de tichete sociale dedicate exclusiv achiziționării de alimente de bază, în special având în vedere că infrastructura pentru cardurile sociale există deja, însă de aceste ajutoare vor mai beneficia doar o anumită categorie de români, nu toți cum se întâmplă în momentul de față.
Citește și: Noul an vine cu schimbări în acordarea cardurilor sociale pentru alimente. Care sunt noile reguli
Potrivit Proiectului de Lege PL-x 555/03.10.2023, această măsură temporară (valabilă 90 de zile) a avut ca scop combaterea creșterii excesive a prețurilor și s-a aplicat pe întreg lanțul de producție/procesare, import, comerț intracomunitar, distribuție și vânzare cu amănuntul, conform notei de fundamentare a ordonanței.
Citește și: Mii de pensionari români vor rămâne, de la 1 ianuarie 2024, fără acest ajutor din partea statului
La 27 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat intenția de a introduce o limită maximă de 5% pentru adaosul comercial practicat de comercianți pentru produse precum uleiul, zahărul, făina, mălaiul, carnea de porc, carnea de pui și carnea de vită, potrivit Antena 3.
Dacă această măsură va fi scoasă, din 1 februrarie, românii vor fi nevoiți să scoată și mai mulți bani din buzunar pentru coșul minim de cumpărături, care era deja cu mult diminuat din cauza inflației.