Guvernul grec apără introducerea săptămânii de lucru de 6 zile. Valabilă în „circumstanțe limitate”

DE Florentina Enache | 10.07.2024 - 09:27
Guvernul grec apără introducerea săptămânii de lucru de 6 zile. Valabilă în „circumstanţe limitate” - Foto: Freepik.com (Fotografie cu rol ilustrativ)

Guvernul din Grecia își apără legislația cu privire la săptămâna de lucru de șase zile. Ministrul grec al Muncii şi Securităţii sociale, Niki Kerameus a spus că e o „măsură excepțională”, valabilă doar în anumite cazuri.

SHARE

Guvernul din Grecia își apără legislația cu privire la săptămâna de lucru de șase zile, care a fost introdusă la începutul lunii iulie. Noua reglementare oferă angajaţilor din unele companii opţiunea de a lucra două ore în plus în fiecare zi sau de a adăuga un alt schimb de opt ore la programul lor - ceea ce înseamnă că ar putea lucra 48 de ore în loc de tradiţionalele 40 de ore pe săptămână, relatează News.ro, citând CNBC.

Politica nu acoperă serviciile alimentare şi afacerile din turism.

Citește și: Prima țară din UE cu săptămâna de lucru de 6 zile. Peste 1.000.000 de români merg anual acolo

Această politică a provocat indignare pe reţelele de socializare, criticată şi de sindicate şi observatorii politici.

Când pachetul de politici care conţine proiectul de lege a fost anunţat pentru prima dată în septembrie anul trecut, mii de oameni au protestat împotriva noilor politici.

Unii critici şi-au exprimat îngrijorarea dacă politica ar putea fi extinsă la alte sectoare şi afaceri sau dacă angajaţii nu vor fi recompensaţi în mod echitabil sau ar fi suprasolicitaţi.

„Este important de remarcat că această nouă reglementare nu afectează în niciun fel săptămâna de lucru de 5 zile/40 de ore stabilită de legea elenă şi nici nu stabileşte o nouă săptămână de lucru de 6 zile. Tot ce face este să prevadă doar în circumstanţe limitate opţiunea unei zile lucrătoare suplimentare, ca măsură excepţională”, a spus ministrul grec al Muncii şi Securităţii sociale, Niki Kerameus.

Doar două tipuri de întreprinderi intră sub incidenţa regulamentului - şi anume cele care funcţionează 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână, cu ture rotative, şi cele care funcţionează 24 de ore pe zi, timp de cinci sau şase zile ale săptămânii, folosind şi ture rotative, spuse Kerameus.

În special pentru întreprinderile care nu sunt operaţionale în fiecare zi, ”opţiunea de zi de lucru suplimentară este permisă doar în cazul unui volum de muncă crescut”, a explicat Kerameus.

Citește și: Unul dintre statele Europei introduce săptămâna de lucru de 6 zile. De ce se bucură România?

Ministrul a spus că noile reglementări vor proteja angajaţii de faptul că munca lor nu este declarată oficial în mod corect, ceea ce înseamnă că acum pot fi plătiţi în mod echitabil.

De exemplu, lucrătorii ar putea să-şi vadă salariile crescând din cauza creşterii orelor, a adăugat ea.

„În plus, legea prevede mai multe măsuri pentru a asigura protecţia lucrătorilor, cum ar fi zile libere garantate, ore de lucru specifice şi garanţii împotriva concedierilor abuzive”, a spus ea.

Citește și: Românii din Germania ar putea munci și în weekend. „Trebuie să lucrăm din nou mai mult”

Datele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arată că, în medie, lucrătorii din Grecia au lucrat mai multe ore decât cei din SUA, Regatul Unit şi din întreaga Uniune Europeană, în 2022.

Angajaţii greci au lucrat în medie cu peste 300 de ore mai mult pe an decât cei din UE.

Kerameus a spus că multe alte ţări au măsuri şi prevederi în vigoare care sunt similare cu noua politică a Greciei.

„Majoritatea ţărilor din Europa au prevederi similare pentru zilele lucrătoare suplimentare excepţionale. Deci, Grecia nu face nimic diferit”, a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te