Grecia transmite navelor să evite Marea Roșie după atacurile teroriștilor Houthi și ale piraților

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.12.2023 - 16:20
Grecia transmite navelor să evite Marea Roșie după atacurile teroriștilor Houthi și a piraților - Foto: Profimedia images

Grecia a sfătuit navele comerciale care navighează în Marea Roșie și în Golful Aden să evite apele yemenite, să mențină pe punte doar echipajul necesar și să respecte alertele emise de autoritățile maritime pentru a evita atacurile din zonă.

SHARE

Armatorii greci controlează aproximativ 20% din navele comerciale din lume în ceea ce privește capacitatea de transport.

Grecia transmite navelor să evite Marea Roșie după atacurile teroriștilor Houthi și ale piraților

Sâmbătă a fost emis un avertisment al Ministerului Transporturilor Maritime din Grecia, în condițiile în care recentele atacuri ale grupării militante Houthi, aliate cu Iranul, asupra navelor au forțat principalele companii de transport maritim să se reorienteze prin Capul Bunei Speranțe pentru a evita Canalul Suez, cea mai scurtă rută maritimă între Europa și Asia.

Potrivit unui document consultat de Reuters, navele ar trebui să efectueze exerciții de incendiu și verificări periodice ale echipamentelor de siguranță înainte de a ajunge pe țărmurile yemenite. Acestea sunt sfătuite să navigheze prin sudul Mării Roșii și prin strâmtoarea Bab-el-Mandeb pe timp de noapte.

Cum au blocat teroriștii Houthi calea navigabilă din Marea Roșie

O serie de atacuri recente ale Houthi cu rachete și drone asupra navelor care traversează Marea Roșie, o rută maritimă cheie care transportă 40% din comerțul Europei cu Asia și Orientul Mijlociu, a determinat gigantul petrolier BP să oprească transporturile de gaz și petrol, cu consecințe majore pentru comerțul global.

Conducerea Houthi susține că atacurile au ca scop să preseze Israelul să oprească campania de bombardamente din Fâșia Gaza, unde aproape 20.000 de palestinieni au fost uciși până în prezent.

Citește și: Marina Regală Britanică a doborât o dronă a rebelilor houthi, deasupra Mării Roşii

Atacurile houthi asupra navelor comerciale s-au dovedit atât de perturbatoare încât Statele Unite au lansat o misiune maritimă pentru a menține ordinea în Marea Roșie, pe fondul temerilor că instabilitatea ar putea declanșa creșteri severe ale prețurilor la petrol și alte bunuri.

Teroriștii houthi speră să îl forțeze pe președintele Joe Biden să susțină o încetare a focului pe termen lung în Gaza, însă acest lucru s-ar putea întoarce împotriva sa - potrivit unor rapoarte recente, acesta analizează opțiunile pentru un atac de represalii asupra siturilor de rachete din Yemen.

Citește și: Navă comercială, atacată cu rachete de rebelii houthi din Yemen. Distrugătorul USS Mason intervine

Acest lucru riscă, la rândul său, să provoace o escaladare și mai mare în Orientul Mijlociu, cum ar fi o confruntare directă cu Iranul, lucru pe care și SUA și Iranul vor să-l evite.

Occidentul a subestimat puterea teroriștilor Houthi

Experții din Golf spun că este foarte posibil ca Occidentul să fi subestimat puterea gupării teroriste Houthi, care a fost mult timp percepută ca un grup militant izolat, care depindea în mare măsură de arme și finanțare din partea Iranului, inamicul cel mai mare al Israelului în regiune.

"Teroriștii Houthi sunt destul de căliți în războaie, după ce au luptat mai bine de un deceniu într-un război civil și regional cu sprijinul militar al Iranului", a declarat Julien Barnes-Dacey, director al programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Consiliul European pentru Relații Externe.

Citește și: VIDEO Yemenul atacă cu drone navele comerciale în Marea Roșie. Distrugătorul USS Carney contraatacă

"Acest lucru a implicat ani de zile de tragere de rachete spre Arabia Saudită, o zonă în care și-au perfecționat din ce în ce mai mult abilitățile cu sprijin extern, iar ei văd în mod clar acest lucru ca pe o oportunitate de a-și consolida și mai mult poziția regională.

"Deși unii îi consideră o „pseudo-armată”, faptul că au rezistat unei operațiuni militare susținute de SUA și conduse de Arabia Saudită, iar acum Riadul îi dă în judecată pentru pace, sugerează o poveste oarecum diferită", a adăugat el.

Dr. Elisabeth Kendall, expert în mișcarea Houthi de la Universitatea Cambridge, a declarat că bănuiește că apărarea palestinienilor este doar o parte din motivația grupului.

"În interiorul Yemenului, ei se prezintă ca apărători ai Palestinei și acest lucru le oferă cu siguranță credibilitate nu numai în cadrul bazei lor, ci și la scară mai largă în Yemen", a declarat ea pentru France 24. "Și apoi, la nivel regional, le oferă o pârghie în negocierile de pace în curs cu Arabia Saudită pentru a rezolva războiul din Yemen".

Războiul Iranului prin „proxi”

Mișcarea Houthi a fost fondată în Yemen ca grup islamist șiit la începutul anilor 1990.

În 2014, a lansat o insurgență împotriva guvernului yemenit care a cucerit capitala Sanaa și o mare parte din nordul Yemenului. A urmat un război civil catastrofal, care a creat cel mai grav conflict umanitar din lume și a provocat moartea a aproximativ 150.000 de persoane, la care se adaugă alte 200.000 de decese legate de lipsa de facilități sanitare și de foamete.

Începând cu decembrie 2023, s-au înregistrat unele progrese timide în ceea ce privește o încetare a focului între Houthi și Arabia Saudită vecină, care susține fostul guvern yemenit.

Se spune că oficialii saudiți fac eforturi să nu permită alte escaladări în Orientul Mijlociu, în special în legătură cu Gaza sau Marea Roșie, care ar putea deraia complet acest proces.

Pentru observatorii occidentali, ar putea părea ciudat că o miliție blocată într-un război civil în curs de desfășurare ar deturna resurse către un conflict separat care face ravagii în cealaltă parte a Orientului Mijlociu.

Dar teroriștii au legături militare strânse și afinități ideologice cu Iranul, care de ani de zile îi folosește ca pe un grup de proxy pentru a-și spori propria influență în Marea Roșie și pentru a crea oportunități de a hărțui rutele comerciale occidentale.

Tensiunile dintre Occident și Teheran rămân extrem de ridicate din cauza sancțiunilor paralizante impuse Iranului din cauza programului său nuclear în curs, pe care Israelul îl consideră o amenințare existențială, potrivit The Telegraph.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te