„Glume” de la Kremlin: Putin speră că Belarus nu va opri gazele rusești către Europa

DE Elena Andrei | 13.11.2021 - 16:26
Putin speră că Belarus nu va opri gazele rusești către Europa/foto: daily sabah

Vladimir Putin speră că Belarus nu va opri tranzitul gazului rusesc către UE, a declarat președintele rus într-un interviu, subliniind că va insista pe lângă Alexandr Lukașenko să nu își pună în practică amenințarea.

SHARE

„Teoretic, desigur, Alexandr Lukașenko, în calitate de președinte al unei țări de tranzit, poate da un ordin de a ne întrerupe livrările către Europa. Dar aceasta ar fi o încălcare a contractului nostru de tranzit și sper că nu se va ajunge la asta, în ciuda faptului că UE aplică mereu și amenință cu aplicarea de noi sancțiuni” împotriva lui Lukașenko, a spus liderul de la Kremlin.

„Dar blocarea tranzitului de gaze ar cauza pagube mari sectorului energetic al Europei și nu ar contribui la dezvoltarea relațiilor noastre cu Belarus ca țară de tranzit”, a subliniat Putin.

Liderul de la Kremlin a adăugat că va discuta cu omologul său din Belarus despre posibilitatea sa de a întrerupe tranzitului de gaze către țările UE.

Citește și

Primele gaze din Marea Neagră ajung în România anul viitor. Marele zăcământ, exploatat abia în 2026

SUA, îngrijorate că Rusia vrea să reediteze invazia Ucrainei din 2014. Au solicitat coordonare NATO

 

„Ca să fiu sincer, este prima dată când aud despre asta, pentru că am vorbit recent cu Alexander Grigorievici de două ori și nu mi-a spus niciodată că ar avea de gând, nici măcar nu a făcut aluzii”, a spus Putin.

Liderul rus nu a scăpat ocazia de a face aluzie la o situație „similară” cu Ucraina.

„Dar avem deja un astfel de caz cu Ucraina. În 2008, dacă îmi amintesc bine, ne-am confruntat cu o criză, când, din cauza nesfârșitelor dispute privind prețul gazului și prețul tranzitului, nu am reușit să cădem de acord cu ucrainenii prieteni. În cele din urmă, Ucraina a blocat livrările noastre de gaz, care erau destinate consumatorilor din Europa. Relativ vorbind, au închis robinetul, după cum spun experții, pur și simplu au întrerupt gazul rusesc pentru Europa. Acest lucru s-a întâmplat deja înainte", a spus el.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.