Gigantul rus de tehnologie VK ordonă lucrătorilor săi din străinătate să se întoarcă în ţară

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.01.2023 - 11:25
Gigantul rus de tehnologie VK ordonă lucrătorilor săi din străinătate să se întoarcă în ţară - Foto: council.gov.ru

Gigantul tehnologic rus VK Group, ce deţine reţeaua socială Vkontakte, le cere angajaților săi cu sediul în străinătate să se întoarcă în țară, deoarece parlamentarii iau în considerare o interdicție legală a muncii la distanță, conform The Moscow Times.

SHARE

Guvernul estimează că 100.000 de lucrători IT - sau 10% din forța de muncă din domeniul tehnologiei națiunii - au părăsit Rusia, de la invazia Ucrainei și de la o mobilizare parțială a rezerviştilor, anul trecut, deși aproximativ 80.000 de specialiști IT continuă să lucreze pentru companii rusești din străinătate.

Două surse anonime apropiate conducerii VK au declarat agentului de investigație Mozhem Obyasnit că firma a ordonat angajaților din străinătate să se întoarcă în Rusia sau să fie concediați, conform The Moscow Times.

Una dintre surse a atribuit cererea „problemelor de securitate a serverului și dorinței de a preveni scurgerile”.

citeşte şi: John Bolton: Rusia va face totul pentru a diviza aliații. Occidentul să intensifice sprijinul

Un altul a legat-o de legislația planificată, care ar interzice munca la distanță pentru anumite profesii, ce ar servi drept motiv pentru concedierea angajaților care refuză să se întoarcă în Rusia.

De asemenea, disponibilizările ar putea ajuta VK să scape de angajații văzuţi prost, dacă armata rusă lansează o a doua campanie de mobilizare, care se zvonește, pentru a-și spori efectivele militare din Ucraina, a spus a doua sursă.

Compania se teme că lucrătorii de la distanță ar putea „sabota în mod deliberat” VK, dacă membrii familiei lor sunt recrutați în armată, au adăugat ei.

Explicând cererea, o sursă VK a declarat pentru Forbes Rusia că unii dintre lucrătorii săi au fost obligați să lucreze de la birou, pentru a asigura securitatea datelor, și că compania nu intenționează să concedieze lucrătorii care doresc să rămână în străinătate și le va oferi transferuri către proiecte fără acces la informații sensibile.

citeşte şi: Reuters: România, a doua economie din Europa de Est: monedă stabilă, relocarea afacerilor din Rusia

În timp ce lucrătorii IT au fost printre categoriile de cetățeni scutiți de prima mobilizare a Rusiei din toamnă, au fost raportate mai multe cazuri de angajați din domeniul tehnologiei care au primit oricum proiecte de documente.

VK Group intenționează să facă publică cererea până la sfârșitul lunii martie. VK, cu peste 10.000 de angajați, deține popularele servicii de e-mail și știri Mail.ru, precum și rețelele sociale VKontakte și Odnoklassniki, printre altele.

Se așteaptă ca grupul să cumpere Yandex, cel mai mare motor de căutare și agregator de știri din Rusia.

Vânzarea anunțată, supusă aprobării guvernului, a stârnit temeri că rușii ar putea pierde accesul la unele dintre puținele instituții media independente rămase care nu au fost încă interzise sau închise de la invazia Ucrainei, conform The Moscow Times.

Vladimir Kirienko (foto), CEO-ul VK, este fiul lui Serghei Kirienko, șef adjunct al administrației președintelui Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te