George Friedman: Rusia are nevoie de o forță mobilă militară mare pentru a strânge Ucraina în cleşte

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.02.2023 - 16:46
George Friedman: Rusia are nevoie de o forță mobilă militară mare, pentru strânge Ucraina în cleşte - Foto: Flickr/Ministry of Defense of Ukraine

Profesorul de ştiinţe politice american George Friedman vorbeşte despre punctul de inflexiune în care ne aflăm, în războiul dus de Rusia, în Ucraina. El susţine că, pentru a izbândi, Rusia are nevoie de o forţă mobilă mare, care să strângă în cleşte Kievul.

SHARE

"În căutarea unui moment determinant în Ucraina" - se numeşte opinia publicată de Friedman, pe Geopolitical Futures.

Tot ce scrie George Friedman, mai jos:

"Războiul din Ucraina nu a avut încă un moment definitoriu – adică un eveniment care ar fi dat unei părți sau celeilalte un impuls atât de mare, încât nu poate fi oprit de cealaltă parte, explică expertul.

Citeşte şi: VIDEO Soțiile soldaților ruși uciși în Ucraina, fericite că au primit haine de blană în schimb

El aminteşte că Al Doilea Război Mondial a avut Stalingradul, ca punct de inflexiune, războiul din Vietnam a avut ofensiva Tet, iar războiul civil american a avut episodul Bătăliei de la Gettysburg.

Momentul de inflexiune este unul care poate inversa fluxul de luptă sau poate întări fluxul existent. Poate fi unul psihologic, politic, economic sau orice altceva, dar în orice caz este punctul în care îndoiala este înlăturată (n. trad.: asupra cui va fi învingătorul).

Unele războaie sunt atât de unilaterale, încât nu există nici o îndoială, încă de la început (n. trad.: cine învinge).

Citeşte şi: Zelenski spune că trebuie să-l convingă constant pe cancelarul german Olaf Scholz să ajute Ucraina

Războiul din Ucraina a început cu certitudinea că Rusia va câștiga. Aproximativ un an mai târziu, Rusia încă îşi caută un moment decisiv. Soluția sa: o mișcare mare, de clește (n. trad: care să încolţească Ucraina). 

Cleștele de nord s-ar deplasa spre vest și sud, de la Cernihiv, spre Jîtomîr. Cleștele de sud ar trebui să vină din Herson și Melitopol, spre nord-est, ocolind Odesa și îndreptându-se spre Vinniţia.

Cleştele s-ar închide teoretic între Vinniţia și Jîtomîr. Avantajul acestui clește este că cele două mișcări constituie împreună o forță concentrată, care își poate modifica unghiurile de atac, dacă este necesar.

Citeşte şi: Putin amenință cu Satan 2 dacă Ucraina primește avioane. „Rusia va ști cum să răspundă”

Apărătorii ar fi dispersați pe mai multe căi de atac și ar trebui să fie contracarați în locuri neașteptate, pe măsură ce cleștele închide liniile de aprovizionare. Interiorul unei astfel de mișcări se numește cazan.

Pericolul acestei manevre este ca flancurile exterioare să devină vulnerabile. Dacă cleştele se face corect, va obliga la o redistribuire a forțelor, pentru a proteja împotriva loviturilor și, astfel, va dispersa energia concentrată a atacului.

Dacă cleștele este eficient repede, apărătorii din interiorul cazanului vor trebui să se apere, din toate părțile.

Pentru ca acest lucru să funcționeze, Rusia are nevoie de o forță mobilă mare, pentru a forma cleștele, precum și de o forță pe perimetru, pentru a devia contraatacurile.

Citeşte şi: Polonia este pregătită să aprovizioneze Ucraina cu avioane de război, spune premierul Poloniei

Rusia poate avea sau nu datele necesare pentru a executa o operațiune atât de complexă și e clar, din operațiunile anterioare, că este posibil să nu aibă structura de comandă potrivită.

Dar, dacă va reuși, ar izola cea mai mare parte a forței ucrainene, precum și o mare parte a Ucrainei. De asemenea, ar aduce forțele ruse lângă Polonia și România și, deși nu ar putea ataca, aceasta ar reprezenta o amenințare politică serioasă și imediată.

Evident, habar n-am dacă Moscova se gândește la asta, în astfel de termeni, dacă e capabilă să execute planul sau chiar e pregătită pentru ceea ce se întâmplă, în cazul în care "metoda cleştelui" eșuează.

Totuși, dacă ne uităm la forțele care sunt desfășurate, constatăm că acestea sunt împărțite în zona principală de luptă, ceea ce are sens decât doar dacă scopul este de a crea un clește mortal.

Replica Kievului la acest atac este a dispersa forțele ucrainene în formațiuni mari și agile, pentru a lovi cleștii relativ subțiri ca efectiv, cu suficientă putere, pentru a le perturba mișcarea, în timp ce folosesc lovituri aeriene masive, împotriva inamicilor mobili și imprevizibili.

Ca în toate războaiele, calitatea structurii de comandă și moralul soldaților vor fi cunoscute abia mai târziu, dar ar trebui să fie ştiute de comandanți, care pot remedia slăbiciunea sau ajusta planul iniţial.

Și, important, Rusia poate oricând să anuleze atacul. Ucraina nu poate. Dacă există un astfel de atac, acesta va fi determinat de drumuri.

Rușii trebuie să poată folosi drumuri practicabile și să traverseze râuri, ceea ce înseamnă să folosească echipamente de pod. Se va întâmpla aceasta? Mi se pare că se întâmplă deja.

Cei două clești sunt la locul lor, iar rușii își împart forțele. Acest lucru sugerează că trecem la un moment definitoriu. Nu este clar cine va sărbători."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te