Președintele Volodimir Zelenski a denunțat rezultatul drept absurd, declarând că Ucraina merită un calendar clar, în timp ce luptă împotriva invaziei ruse, lansate în februarie 2022.
G7 va oferi Ucrainei un cadru de securitate
Chiar şi acest cadru de securitate promis de G7 este deocamdată destul de ambiguu.
În schimb, o declarație a celor mai industrializate țări ale G7 din lume „va stabili modul în care aliații vor sprijini Ucraina în următorii ani pentru a pune capăt războiului și a descuraja și a răspunde oricărui atac viitor”, se arată într-un comunicat al guvernului britanic.
Citeşte şi: Revolta mercenarilor Wagner ține UE și G7 în alertă: Se monitoriează situaţia îndeaproape
În practică, aceasta ar veni ca acorduri bilaterale cu Kievul privind ajutorul militar și financiar pe termen lung pentru a menține armata și economia Ucrainei în funcțiune.
Un oficial de la Casa Albă a spus că Statele Unite vor începe „în curând” astfel de discuții cu Kievul.
„Ne așteptăm ca mai mulți aliați și parteneri care nu fac parte din G7 să vrea să se alăture ulterior și să aibă propriile lor versiuni bilaterale la această iniţiativă”, a spus oficialul, conform Reuters.
Citeşte şi: China reacționează la participarea lui Zelenski la G7. Beijingul îndeamnă părțile la dialog
G7 este format din Statele Unite, Germania, Japonia, Franța, Canada, Italia și Marea Britanie.
NATO, o alianță construită în jurul garanțiilor de securitate reciprocă - conceptul că un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor - a evitat cu grijă extinderea oricăror angajamente militare ferme față de Ucraina, îngrijorată că ar risca să o apropie de un război total cu Rusia.
Grupul celor șapte (G7) este un forum politic interguvernamental, format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite. În plus, Uniunea Europeană (UE) este un membru nerenumerat.