„Am observat că președintele Zelenski a participat la summitul G7. Poziția Chinei cu privire la criza ucraineană este consecventă.
China îndeamnă la dialog pentru rezolvarea războiului ruso-ucrainean
Credem întotdeauna că această criză ar trebui rezolvată politic prin dialog și consultare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unui briefing periodic.
Mao a adăugat că China speră că țările, în special cele membre ale G7, pot lucra împreună cu comunitatea internațională pentru a juca un „rol constructiv în promovarea soluționării politice a crizei”.
China se vrea un „pacificator” dar strânge relațiile cu Rusia
Beijingul a încercat în mod repetat să se prezinte ca un pacificator în conflictul de măcinare, în ciuda legăturilor sale strânse cu Rusia.
Citește și: Zelenski: Distrugerea oraşului Bahmut aminteşte de tragedia nucleară de la Hiroshima, din 1946
Li Hui, noul trimis special al Beijingului pentru războiul din Ucraina, recent numit, s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev săptămâna trecută - oficialul chinez de cel mai înalt rang care a călătorit în Ucraina de la începutul războiului devastator al Moscovei.
Citește și: Zelenski l-a asigurat pe Biden că avionele F-16 primite de la americani nu vor ataca în Rusia
Cu toate acestea, unii analiști occidentali au pus la îndoială dacă eforturile Chinei de a promova pacea sunt autentice - și dacă viziunea sa asupra modului în care conflictul s-ar putea încheia se aliniază cu cea a Kievului.
În timpul vizitei lui Li, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a subliniat că negocierile de pace trebuie să se bazeze "pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei".
"Ucraina nu acceptă nicio propunere care ar implica pierderea teritoriilor sale sau înghețarea conflictului", a declarat Kuleba, potrivit CNN.