Experții în armament chimic au strând ani de zile informații că guvernul Siriei a folosit aceste arme interzise împotriva propriilor cetățeni, o crimă de război care până acum a rămas nepedepsită, scrie New York Times.
Primele anchete penale care îl vizează pe Assad și pe militarii săi cu privire la utilizarea armelor chimice va începe curând.
Plângere depusă la Palatul de Justiție din Franța
Este un pas major pentru a-l trage la răspundere pe Assad și cercul său de putere, după ce judecătorii unei unități speciale ce se ocupă de crime de război de la Palatul de Justiție din Franța au primit o plângere cu privire la atacurile cu arme chimice în Siria, depusă de trei grupuri internaționale pentru drepturile omului.
Plângerea, pe care avocații au spus că judecătorii o vor accepta, solicită o anchetă penală asupra lui Bashar al-Assad, a fratelui său Maher și a unei serii de consilieri superiori și oficiali militari care au format lanțul de comandă pentru utilizarea armelor chimice.
O plângere similară a fost depusă în Germania în octombrie anul trecut. Împreună cu plângerea din Franța, depusă luni și făcută publică marți, deschide un nou front menit să impună o formă de justiție pentru utilizarea armelor chimice de către Assad și ierarhia sa politico-militară.
Anchetele penale din Franța și Germania complică foarte mult strategia Rusiei, de a menține regimul Assad la putere, dar fără să vadă niciun viitor privind reconstrucția Siriei și întoarcerea refugiaților, acțiuni blocate la nivel internațional atât timp cât nu se produce schimbarea acestui regim devenit ilegitim.
Victime și dezertori militari, aduși ca martori
Assad și eșaloanele sale superioare pot fi inculpați și urmăriți penal pentru crime de război în instanțele europene, atât timp cât victime ale acestora se află acum ca refugiați în Europa.
Steve Kostas, avocatul principal al grupului care a depus plângerile în Franța, a declarat că plângerea se concentrează pe evenimentele din august 2013 din orașul Douma și regiunea Ghouta de Est, lângă Damasc, unde atacuri coordonate cu arme chimice au ucis mai mult de 1.400 de oameni.
Peste 300 de atacuri cu arme chimice în Siria au fost documentate de experți, inclusiv cu fotografii și videoclipuri arătând victimele, adulți și copii, inconștienți, scuturați de convulsiile specifice atacurilor cu arme chimice.
Multe dintre aceste imagini au fost mediatizate și au șocat lumea. Până în prezent, nimeni nu a răspuns pentru atacuri.
Citește și
Navalnîi, în instanță: „Acest Putin Otrăvitorul nu poate conduce decât prin crimă”
VIDEO Securiștii lui Assad, ajunși în Germania ca refugiați, condamnați pentru crime
„Vrem ca francezii să efectueze o investigație independentă și, în cele din urmă, să emită mandate de arestare împotriva celor care poartă răspunderea pentru aceste infracțiuni împotriva civililor”, a declarat Kostas, avocat principal al Open Society Justice Initiative, cu sediul la Londra.
„Știm că autorii la nivel înalt nu vor fi arestați în curând”, a spus el. Dar cazurile trebuie construite acum, a spus el, pentru a asigura urmărirea penală în viitor.
Celelalte două grupuri participante sunt Syrian Archive, un centru de documentare din Berlin și Syrian Center for Media and Freedom of Expression, cu sediul la Paris.
Printre martorii pe care îi pot aduce, spun ei, se numără nu doar supraviețuitorii atacurilor, ci și foști membri ai guvernului care au avut legătură cu arsenalul interzis de arme chimice sau care au cunoștință despre funcționarea acestuia.
Rusia și China au blocat CPI
Țările occidentale, unele care au preluat un număr semnificativ de refugiați, sunt convinse că impunitatea crimelor nu este o opțiune pentru vreun acord de pace sau normalizare viitoare cu Siria lui Assad.
Rusia și China au blocat drumul către Curtea Penală Internațională pentru orice urmărire penală a atrocităților siriene făcân uz de veto în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, care ar putea acorda jurisdicție CPI.
În absența oricărei instanțe internaționale care are jurisdicție asupra crimelor regimului sirian, mai multe țări, printre care Germania, Suedia și Franța, dau în judecată sau au condamnat deja ofițeri ai regimului, vinovați de crime de război, care ajunseseră în Europa printre refugiați.
Aceștia au fost în majoritate membri de nivel inferior ai forțelor de securitate siriene, acuzați de încălcări ale drepturilor omului.
Însă plângerea depusă la Paris și cea similară depusă în Germania vizează pentru prima dată eșalonul superior și chiar pe președintele sirian Bashar al-Assad.
Plângerea grupului din Germania a fost depusă în octombrie în fața procurorului federal din Karlsruhe și vizează atacul cu agent neurotoxic sarin în Ghouta de Est, în 2013 și în Khan Sheikhoun, în 2017.
Atât Franța, cât și Germania acceptă o formă de jurisdicție universală, care conferă instanțelor naționale puterea de a urmări în justiție persoanele acuzate de atrocități comise oriunde în lume.
Kostas a declarat că legea Franței cu privire la responsabilitatea corporațiilor ar putea, de asemenea, să justifice introducerea de dovezi privind companiile care au furnizat produse chimice și echipamente Siriei pentru arsenalul său interzis de arme chimice.
349 de atacuri documentate
Gregory Koblentz, expert în arme chimice și biologice și profesor la Universitatea George Mason, care a analizat studiul depus în instanță, a declarat că există informații noi de la dezertori și persoane din interior, fiind „cea mai cuprinzătoare și detaliată dezvăluire asupra programului sirian de arme chimice”
Plângerea depusă la Paris folosește de asemenea dovezi din Arhiva Siriei, care a stocat peste trei milioane de videoclipuri trimise de activiști din Siria. De asemenea, se bazează pe date de la Global Public Policy Institute, un grup de cercetare din Berlin.
Tobias Schneider, cercetător la institut, a declarat că a verificat 349 de atacuri în ultimul deceniu, „semnificativ mai mult decât se știe”, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice cercetând doar 39 din cauza „resurselor limitate”.