Franța cere Chinei „acces nerestricţionat” comisarului ONU pentru drepturile omului în Xinjian

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 25.05.2022 - 22:09
Şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna. / Foto: Profimedia

Parisul cere Beijingului "acces nerestricţionat" comisarului ONU pentru drepturile omului în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei.

SHARE

Şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a cerut omologului său chinez Wang Yi "acces nerestricţionat" pentru responsabila ONU, Michelle Bachelet, în cursul vizitei acesteia la Xinjiang, regiune din nord-vestul Chinei, unde Beijingul este acuzat că desfăşoară o represiune brutală împotriva minorităţii musulmane a uigurilor, relatează Agerpres, citând AFP.

"În contextul publicării unor noi documente care informează despre foarte grave încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang şi al vizitei în curs a Înaltului comisar pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite, ministrul a cerut deplină transparenţă asupra situaţiei şi ca Înaltului comisar să i se asigure acces real şi nerestricţionat", potrivit comunicatului MAE francez.

Citește și: VIDEO Un român fără ambele mâini a uimit Spania după ce a obținut permis de conducere. Cum e posibil

Catherine Colonna a cerut în special pentru Michelle Bachelet posibilitatea "unui schimb de opinii cu membri ai societăţii civile şi să viziteze locuri la alegerea sa, ca de pildă locuri de detenţie".

Deplasarea Înaltului comisar, primul responsabil al ONU pentru drepturile omului care se deplasează în China din 2005, se derulează aproape cu uşile închise, delegaţia Naţiunilor Unite fiind obligată să ţină cont de situaţia epidemică din China şi să respecte restricţiile sanitare care ţin ţara la distanţă de presa străină.

Îngrijoraţi, uigurii din diasporă şi asociaţiile de apărare a drepturilor omului au cerut fostei preşedinte chiliene în vârstă de 70 de ani să nu se lase antrenată într-o operaţiune de propagandă a regimului comunist, notează AFP.

Regiunea Xinjiang, afectată mult timp de atentate atribuite oficial separatiştilor şi islamiştilor uiguri, face de mai mulţi ani obiectul unei represiuni efectuate în numele luptei antiteroriste.

Citește și: FOTO Două TIR-uri, transformate în mormane de fiare după ce s-au lovit frontal pe DN17

Anchete occidentale acuză China că ar fi internat acolo cel puţin 1 milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi musulumane în lagăre de reeducare, chiar de "muncă silnică" şi de "sterilizare forţată".

Washingtonul acuză Beijingul de comiterea unui "genocid" împotriva uigurilor, notează AFP. China denunţă "minciuna secolului" şi prezintă lagărele ca fiind "centre de formare profesională", destinate să combată extremismul religios.

De altfel, Catherine Colonna a cerut omologului său chinez să autorizeze accesul publicului la consulatul general francez din Shanghai, oraş care cunoaşte din aprilie o formă foarte dură de izolare în cadrul politicii drastice privind "zero-COVID" pusă în aplicare de China.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.