Beaune, care este un apropiat al președintelui francez Emmanuel Macron, a spus că acțiunea va fi decisă în câteva zile și că discuții pe acest subiect au deja loc.
Premierul Franței, Jean Castex, a spus în Parlamentul Franței că UE trebuie să fie mai fermă cu Marea Britanie. „Comisia Europeană acționează, dar trebuie să facă mai mult”, a spus el.
Franța a cerut în mod constant UE să ia o poziție mai puternică împotriva Regatului Unit față la îngrijorările sale că guvernul lui Boris Johnson îșiîncalcă obligațiile privind accesul la pescuit în apele Canalului Mânecii.
Citește și: VIDEO A depășit pe linie continuă un TIR și i-a frânat în față. Șoferul de camion n-a oprit
Săptămâna trecută, o treime din bărcile franceze care au cerul permis de pescuit în apele insulei Jersey au fost respinse de guvernul local. Săptămâna precedentă, guvernul britanic a oferit permise pentru doar 12 din cele 47 de nave franceze care au făcut solicitare să pescuiască în apele sale. Autoritățile din Marea Britanie și Jersey au declarat că navele care au fost refuzate nu au furnizat dovezi că ar opera în apele relevante.
Beaune a spus că Franța „nu va tolera acest lucru”.
„Ajunge, avem un acord negociat de Franța, de Michel Barnier, care ar trebui aplicat 100%. Nu este. În următoarele câteva zile - și am vorbit ieri cu omologii mei europeni pe acest subiect - vom lua măsuri la nivel european sau național pentru a pune presiuni asupra Regatului Unit”, a adăugat el.
„Ne apărăm interesele. O facem frumos și diplomatic, dar atunci când acest lucru nu funcționează, luăm măsuri. Insulele Canalului, Marea Britanie, depind de noi pentru aprovizionarea cu energie. Ei cred că pot trăi și pe cont propriu și pot vorbi de rău Europa în același timp, dar nu reușesc și atunci recurg la această strategie”, a adăugat el.
Citește și: Clanul Capră, care lua alocațiile copiilor victimelor și le amenința cu violul, ani grei de pușcărie
Marea Britanie este un importator net de energie de la centralele nucleare franceze. Parisul a sugerat anterior că ar putea întrerupe alimentarea cu energie pentru insula Jersey, a cărei energie o furnizează prin cabluri submarine în baza unui contract comercial între compania franceză EDF și Jersey Electricity Company, scrie Digi24.
Conform acordului comercial și de cooperare post-Brexit încheiat în ajunul Crăciunului, în cazul unei dispute cu Jersey, UE poate lua măsuri unilaterale „proporționale cu presupusul eșec al părții pârâte și cu impactul economic și societal al acestuia”.
Ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, a criticat declarațiile lui Beaune, spunând că nu e „rezonabil” să sugerezi că Regatul Unit acționează cu rea-credință în privința alocării permiselor de pescuit bărcilor franceze, potrivit The Independent.
„Am acordat 98 la sută din permisele solicitate de bărcile UE pentru a pescui în apele noastre, în conformitate cu diferitele criterii din Acordul de comerț și cooperare, deci nu acceptăm acuzația că nu respectăm acel acord”, a spus el.