Franța, acord în domeniul Apărării cu Republica Moldova, împotriva atacurilor Rusiei, care o vrea în sfera sa de influență.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a promis sprijin prin livrarea de echipamente militare din Uniunea Europeană. Și Marea Britanie a făcut același lucru.
Franța, acord în domeniul Apărării cu Republica Moldova, împotriva atacurilor Rusiei
Franța intenționează să meargă mai departe în sprijinul acordat Moldovei.
Ministrul Forțelor Armate, Sebastien Lecornu, s-a deplasat la Chișinău, la 25 septembrie, unde s-a întâlnit cu omologul său moldovean, Anatolie Nosatîi, pentru a pune bazele unui viitor acord de apărare, cu semnarea unei Scrisori de intenție.
„Cu omologul meu Anatolie Nosatîi, am semnat o scrisoare de intenție pentru a consolida cooperarea noastră în domeniul Apărării și a asista Moldova în modernizarea instrumentelor sale militare”, a scris Lecornu pe X/Twitter.
Imediat s-a anunțat de către Chișinău achiziționarea unui radar de supraveghere aeriană Ground Master 200 (GM200) de la Thales, cu o rază de acțiune de 250 de kilometri.
Citește și: Republica Moldova, amenințată direct de Rusia: „Chișinăul depășește toate limitele”
„Dincolo de aceasta, vom efectua un audit al mijloacelor de apărare aeriană pentru a contribui la întărirea securității cerului moldovenesc”, a precizat ministrul francez.
Și a dat asigurări că Franța „va continua să fie alături de moldoveni în fața oricărei tentative de destabilizare”.
Potrivit Thales, „GM200 face posibilă detectarea și urmărirea simultană a țintelor care se deplasează de la altitudine joasă la foarte mare, în toate mediile și coordonează sistemele de apărare aeriană, de la sisteme VSHORAD cu rază foarte scurtă de acțiune, până la sisteme SHORAD cu rază scurtă de acțiune.
Acum Moldova poate detecta potențialelor amenințări, dar nu are mijloace să le neutralizeze.
Citește și: Misiune UE pentru susținerea Republicii Moldova împotriva amenințărilor hibride. Măsurile luate
Capacitățile sale aeriene se bazează aproape exclusiv pe câteva elicoptere Mil Mi-8 proiectate sovietic [ca și 90% din echipamentul militar folosit de forțele armate moldovenești].
În trecut, primise în jur de 30 de avioane de luptă MiG-29 pe care le-a revândut Statelor Unite, Yemenului și Eritreei, din lipsă de resurse necesare întreținerii acestora.
Franța, dar și alte state au promis ajutor militar pentru creșterea capacității Moldovei, candidat UE, de a se apăra de amenințările Rusiei.
Presiunile Rusiei prin Transnistria
După ce și-a proclamat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, Moldova a fost imediat scufundată într-un conflict teritorial, odată cu secesiunea Transnistriei, care era predominant rusofonă.
Acest lucru s-a încheiat un an mai târziu, după intervenția Armatei a 14-a ruse și un acord conform căruia autoritățile moldovenești au convenit să renunțe la orice apropiere de România și să acorde o autonomie largă „Republicii Moldova Nistru” în schimbul „neutralității” Rusiei.
Mai bine de 30 de ani mai târziu, această „Republică Moldovenească a Nistrului” și-a proclamat independența cu atributele unui stat ce își revendică apropierea de Rusia.
Moldova s-a apropiat de Uniunea Europeană - a obținut statutul de candidat la aderare în iunie 2022, cu Ucraina - și NATO.
Acest lucru a dat naștere în mod regulat la fricțiuni cu Moscova, marcate de operațiuni de influență și expulzări ale diplomaților ruși, în iulie anul trecut.
De la începutul războiului din Ucraina, Rusia și-a sporit presiunea asupra Chișinăului, în special prin amenințarea cu intervenția militară sau prin rachete trase în direcția teritoriului Republicii Moldova.