Franco-sirian, judecat la Paris pentru „complicitate la crime împotriva umanității”

DE Adina Mutăr | 18.01.2022 - 22:44
Franco-sirian, judecat la Paris pentru „complicitate la crime împotriva umanității”/foto: middleeasteye

Dosarul lui Salah Habib este primul din Franța dintr-o anchetă privind suspiciuni de sprijin pentru armata siriană și programul de arme chimice al regimului Assad.

SHARE

Arestarea sa în Franța la sfârșitul lunii decembrie a trecut relativ neobservată, identitatea sa nefiind comunicată de către procuratură.

Dar, potrivit unei surse familiare cu dosarul, este vorba de Salah Habib, un franco-sirian în vârstă de 59 de ani. Cazul este fără precedent.

Bărbatul a fost inculpat pentru „conspirație în vederea comiterii de crime împotriva umanității, complicitate la crime împotriva umanității și complicitate la crime de război”, apoi plasat în arest.

Potrivit rechizitoriului, este acuzat că a furnizat echipamente armatei siriene, inclusiv componente care ar fi putut fi folosite pentru fabricarea de arme chimice.

Este pentru prima dată când are loc un rechizitoriu într-o anchetă din Franța privind suspiciunile de sprijin pentru armata siriană și Centrul pentru Studii și Cercetări Științifice, creierul programului chimic clandestin sirian.

Născut în 1962 și căsătorit cu o franțuzoaică, Habib deține o casă în Aix-en-Provence, unde a și fost arestat.

Salah Habib este cunoscut autorităților franceze și americane. Investigațiile în Franța au început când a fost pus în 2016 – împreună cu compania de transport maritim pe care o conduce, Yona Star International– pe lista neagră a sancțiunilor financiare întocmită de Office of Foreign Assets Control al Trezoreriei SUA.

 

Citește și

Ambasadorii ONU cer Siriei să clarifice 20 de probleme privind armele sale chimice

Ministrul israelian al Informațiilor: „Assad produce încă arme chimice și le folosește”

 

Compania a fost suspectată de tranzit de mărfuri către Damasc, încălcând embargoul internațional.

În comunicatul de presă din 2016 care anunță sancțiuni împotriva lui Habib și a firmei sale, Trezoreria SUA a motivat astfel:

„Yona Star a acționat de mult timp ca agent de transport maritim pentru Forțele Aeriene Siriene, precum și pentru alte entități desemnate ale Guvernului Siriei, inclusiv Centrul de Studii și Cercetare Științifice (SSRC), Serviciul de Informații al Forțelor Aeriene Siriene și Biroul de Aprovizionare a Armatei. Yona Star a încercat, de asemenea, să trimită anvelope de avioane către Guvernul Siriei. Compania are birouri în Dubai, Emiratele Arabe Unite (UAE) și Damasc, Siria.

Salah Habib, care conduce Yona Star, proprietar și CEO al companiei, este o figură cheie într-o rețea de firme intermediare și de logistică cu sediul în Emiratele Arabe Unite care au expediat mărfuri sensibile și materiale de război în Siria. SSRC a folosit în mod regulat rețeaua lui Salah Habib pentru a procura și trimite mărfuri, încălcând sancțiunile internaționale împotriva Siriei”, se arată în comunicatul Trezoreriei.

Ulterior, SUA au sancționat o a doua firmă, Syriss Logistics and Services, despre care a spus că „a acționat sau a pretins că acționează pentru sau în numele, direct sau indirect, entității desemnate anterior Yona Star”.

„În 2016, Salah Habib de la Yona Star a folosit Syriss pentru a expedia mărfuri în numele Yona Star, iar Syriss a fost implicat în transportul de mărfuri fabricate din China către SSRC”.

SSRC este o agenție guvernamentală siriană care desfășoară o varietate de activități științifice, dar este cel mai bine cunoscută pentru rolul său în dezvoltarea armelor chimice.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.