Ambasadorii ONU cer Siriei să clarifice 20 de probleme privind armele sale chimice

DE Adina Mutăr | 15.01.2022 - 17:23
Ambasadorii ONU cer Siriei să clarifice 20 de probleme privind armele sale chimice/foto: vox

Națiunile occidentale acuză Siria că a refuzat timp de opt ani să clarifice 20 de probleme cu privire la cercetarea, producția și posibila utilizare ca arme a unor cantități nedeclarate de materiale chimice.

SHARE

Ambasadorul SUA, Linda Thomas-Greenfield, a spus Consiliului de Securitate al ONU că lumea „nu ar trebui să se lase păcălită de aspectul cooperării Siriei”, în timp ce întârzie și obstrucționează în mod deliberat răspunsurile către organul internațional de monitorizare a armelor chimice.

Ambasadorul Franței la ONU, Nicolas De Riviere, a subliniat că Siria nu numai că nu cooperează cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, dar a continuat să folosească arme chimice.

„Și aceste fapte trebuie calificate drept crime împotriva umanității”, a declarat acesta.

Siria a aderat la Convenția privind Armele Chimice în septembrie 2013, presată de aliatul său apropiat, Rusia, după un atac mortal cu arme chimice pe care Occidentul executat de regimul de la Damasc.

O rezoluție a Consiliului de Securitate adoptată la acel moment a susținut decizia OIAC, care pune în aplicare convenția de a distruge programul de arme chimice al Siriei și „a interzis utilizarea, dezvoltarea, producția sau achiziția de arme chimice de către Siria”.

Până în august 2014, regimul președintelui sirian Bashar al-Assad a declarat că distrugerea armelor sale chimice a fost finalizată, dar declarația inițială a Siriei privind stocurile sale chimice și fabricile de producție de arme chimice către OIAC a rămas în litigiu.

Șeful ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, a declarat Consiliului că 20 din cele 24 de chestiuni restante din declarația deschisă de OIAC în 2014 rămân nerezolvate.

Acestea includ nu numai producția nedeclarată și posibila armare a unor substanțe chimice toxice, ci și locul necunoscut al unor cantități semnificative de agenți de război chimic și muniție.

Nakamitsu a menționat că OIAC nu a primit nicio declarație cu privire la agenții nervoși nedeclarați produși într-o fostă instalație de arme chimice pe care Siria nu a recunoscut-o ca atare și alte informații solicitate.

Citește și

Ministrul israelian al Informațiilor: „Assad produce încă arme chimice și le folosește”

Israelul a atacat instalații de arme chimice în Siria. Assad voia să reia producția de gaz sarin

 

S-a cerut Siriei să răspundă solicitărilor organizației „cât mai curând posibil” și să permită tuturor membrilor echipei sale care analizează declarația „acces neîngrădit”, invocând refuzul regimului sirian de a acorda viză unui membru.

În iunie anul trecut, șeful OIAC, Fernando Arias, a informat Consiliului de Securitate al ONU că experții săi au investigat 77 de acuzații împotriva Siriei și au ajuns la concluzia că în 17 cazuri „au fost folosite cu siguranță arme chimice”.

El a denumit „o realitate tulburătoare” faptul că, la opt ani după ce Siria a aderat la Convenția privind Armele Chimice, rămân multe întrebări cu privire la declarația sa inițială privind armele, stocurile și precursorii și programul său în derulare.

În aprilie 2020, anchetatorii OIAC au atribuit trei atacuri chimice din 2017 regimului Assad, care a negat.

Franța a prezentat un proiect de măsuri în numele a 46 de țări în noiembrie 2020 pentru a suspenda „drepturile și privilegiile” Siriei în cadrul organului de supraveghere global.

Într-un vot fără precedent din 21 aprilie 2021, OIAC a suspendat drepturile Siriei până când toate problemele restante sunt rezolvate.

Nakamitsu a subliniat că Siria nu a finalizat niciuna dintre măsurile cerute de OIAC în aprilie 2021.

Siria și Rusia acuză Occidentul de calomnie

Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a declarat în fața Consiliului că guvernul său „respinge orice încercare de a pune sub semnul întrebării declarația siriană și cooperarea serioasă cu OIAC și secretariatul său tehnic”.

El a negat, de asemenea, că a blocat o vizită a OIAC.

Ambasadorul adjunct al Rusiei, Dmitri Polianski, a susținut că „nu există dovezi bazate științific” care să respingă faptul că potențialul chimic al Siriei a fost eliminat.

El a denunțat, de asemenea, metodele de investigație ale OIAC și a acuzat organizația și națiunile occidentale că politizează problema și „închid ochii la subiectul folosirii armelor chimice de către teroriști în Siria și statele vecine”.

Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, a replicat că investigațiile experților au confirmat că Siria a folosit arme chimice, inclusiv clor și sarin, de cel puțin opt ori de la începutul conflictului său în 2011, atacuri care au ucis și rănit mii de oameni nevinovați. S-a descoperit și că teroriştii Statului Islamic au folosit arme chimice de trei ori, a spus ea.

Făcând aluzie la amenințarea cu veto a Rusiei asupra oricărei acțiuni a Consiliului de a trage Siria la răspundere și la „campania sa concertată de dezinformare pentru a calomnia și submina concluziile OIAC”, Woodward le-a cerut membrilor Consiliului „să lase deoparte motivațiile politice înguste și să se unească în spatele implementării integrale” a prevederilor din 2013 și a rezoluție din 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te