FOTO+VIDEO Violențe la protestul pentru democrație și un atac într-o gară, la Hong Kong

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.07.2019 - 09:17

Un protest violent a avut loc, duminică, la Hong Kong, polițiștii agresând participanții, care au aruncat cu obiecte spre organele de forță. La Hong Kong, oamenii protestează de câteva săptămâni pentru democrație, împotriva unui proiect care ar permite extrădarea disidenților.

SHARE

Un alt incident a avut loc într-o gară din Yuen Long, Hong Kong, când un grup de indivizi mascaţi, înarmaţi cu bastoane, a agresat mai multe persoane. Incidentul a avut loc după protestul pentru democrație, scrie BBC News. 45 de oameni au fost răniți grav, iar o persoană este în stare critică. 

Sursa: BBC News

Un avocat din opoziție, care critică puterea de la Hong Kong, citat de BBC, acuză legături ale agresorilor cu mafia chineză. 

La protestul de duminică au participat peste 430.000 de persoane, în timp ce poliţia a estimat numărul manifestanţilor la 138.000.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege care ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, potrivit Mediafax. 

În 1 iulie, în ziua aniversării transferului de către Marea Britanie către China a suveranităţii asupra Hong Kong-ului, protestatarii au pătruns ilegal în sediul Parlamentului regional, pe care l-au devastat. Manifestanţii denunţă atitudinea premierului din Hong Kong, Carrie Lam, şi agresivitatea forţelor de ordine.

„Protestele organizate în unul dintre principalele centre financiare din Asia au generat cea mai gravă criză politică de când Marea Britanie a transferat suveranitatea asupra Hong Kong-ului Chinei, acum 22 de ani. Mitingurile antiextrădare s-au transformat într-o formă majoră de contestare a premierului din Hong Kong, Carrie Lam, numită în 2017 de o comisie specială formată în principal din politicieni pro-Beijing; de asemenea, este vorba de o provocare politică gravă la adresa preşedintelui Chinei, Xi Jinping", notează editorialiştii Alice Woodhouse şi Nicolle Liu pentru Financial Times.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -