FOTO/ VIDEO 35.000 de fotografii ale misiunilor Apollo pe Lună, restaurate și publicate prima dată

DE Elena Andrei | 04.09.2022 - 14:19
Ed White părăsind aeronava Gemini IV în 1965/foto: nasa
Neil Armstrong este surprins de Buzz Aldrin la câteva momente după istorica lor plimbare în spațiu/foto: nasa
David Scott este văzut în trapa modulului de comandă al navei Apollo 9 în 1969/foto: nasa
David Scott se reflectă în vizorul lui Russell Schweickart pe Apollo 9 /foto: nasa
James McDivitt de pe Apollo 9 andochează modulul lunar/foto: nasa
Charles Duke lasă o fotografie a familiei sale pe suprafața Lunii/foto: nasa
Fred Haise încearcă să doarmă în modulul rece al navei Apollo 13/foto: nasa

Andy Saunders, restaurator de fotografii, a refăcut cu minuțiozitate 35.000 de fotografii din misiunile Apollo, care au fost păstrate până acum într-un seif închis al NASA.

SHARE

Imaginile, de o frumusețe incredibilă, păstrate sub cheie la Johnson Space Center, Houston, arată noi și uimitoare perspective despre viața la bordul rachetelor și pe suprafața Lunii.

Deoarece imaginile au fost păstrate atât de mult timp în seifuri, aproape toate au fost realizate pe baza unor copii ale duplicatelor originale, ceea ce a dus la o degradare treptată a calității.

Filmul a fost realizat în timpul misiunilor Apollo din 1962-1972, inclusiv singura imagine clară a lui Neil Armstrong pe Lună, iar lui Saunders, în vârstă de 48 de ani, i-a luat mai mult de un deceniu pentru a restaura setul pixel cu pixel.

Contururile, craterele și trăsăturile de pe suprafața Lunii sunt, de asemenea, iluminate în momentul în care aceasta a trecut prin fața Soarelui pe Apollo 11 - un moment despre care Armstrong a spus că a fost cel mai frumos lucru pe care l-a văzut vreodată.

Saunders, un dezvoltator imobiliar din Cheshire, și-a părăsit locul de muncă pentru a-și dedica timpul retușării imaginilor din arhiva secretă.

Deoarece Armstrong a ținut camera în mână, înainte de restaurare nu exista nicio imagine care să-l arate clar pe astronaut pe Lună.

Există, de asemenea, prima fotografie clară a vieții din interiorul misiunii eșuate Apollo 13, în care astronauții au fost nevoiți să se întoarcă pe Pământ în modulul lunar neîncălzit. 

Neil Armstrong este surprins de Buzz Aldrin la câteva momente după istorica plimbare în spațiu din 1969, dezvăluind emoția de pe chipul astronautului. Se pare că are o lacrimă în ochi.

James McDivitt de pe Apollo 9 andochează modulul lunar în timp ce Russell Schweickart îl filmează. Inițial, filmul arăta doar o pată de lumină înainte de a fi restaurat de Saunders.

Charles Duke lasă o fotografie a familiei sale pe suprafața Lunii, iar amprenta sa se vede clar în apropiere.

„Aceasta este familia astronautului Duke de pe planeta Pământ. Aterizat pe Lună, aprilie 1972”, a scris el pe spatele fotografiei. El a spus că a fost un moment emoționant mesajul său către alți exploratori ai cosmosului.

Alte fotografii îl înfățișează pe David Scott, cum se reflectă în vizorul lui Russell Schweickart pe Apollo 9 în timpul misiunii lor de zece zile.

Primul portret al unui alt om în spațiu a fost realizat în 1965, înfățișându-l pe Ed White părăsind aeronava Gemini IV în 1965, realizat de James McDivitt.

David Scott este văzut în trapa modulului de comandă al navei Apollo 9 în 1969, într-o fotografie realizată de Russell Schweickart, restaurată de Saunders.

Fred Haise încearcă să doarmă în modulul rece al navei Apollo 13 în 1970, una dintre cele mai emoționante fotografii.

Misiunea trebuia să aterizeze pe Lună, dar un rezervor de oxigen din modulul de serviciu s-a defectat după două zile de misiune.

Echipajul a fost nevoit să facă o buclă în jurul Lunii și să se întoarcă pe Pământ, într-un moment dramatic care a inspirat filmul omonim cu Tom Hanks în rolul principal.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te