Filipinele au fost invadate de Japonia în 1941 și s-au confruntat cu lupte grele între trupele japoneze și cele americane la sfârșitul războiului.
Hiroo Onoda, locotenent în Serviciul de Informații al Armatei, a fost trimis pe insula Lubang din Filipine în 1944 și a primit instrucțiuni stricte de a nu se preda și de a nu-și lua viața „cu propriile mâini”, ceea ce, pentru un samurai însemna să lupte până va fi ucis.
Când Onoda a debarcat pe insulă, s-a alăturat inițial unui grup de soldați japonezi care fuseseră deja trimiși acolo.
Citește și
Împotmolit în Ucraina, Putin caută un nou front al războiului: Transnistria, în Republica Moldova
VIDEO Tupeu incredibil. Moscova neagă orice implicare în atacul asupra portului Odesa
Soldații primiseră ordin să distrugă aerodromul și cheiul insulei și să lupte împotriva celor ce voiau să ocupe insula.
Când misiunea a eșuat - după ce forțele americane au recucerit cu succes insula - majoritatea soldaților fie au murit, fie s-au predat.
Onoda s-a ascuns în junglă împreună cu alți trei soldați. Unul dintre ei s-a predat forțelor filipineze în 1950, în timp ce al doilea a fost ucis în 1954 de către o echipă de polițiști care îi căuta. Cel de-al treilea a fost ucis de poliția locală în 1972.
Pliantele japoneze care au fost lansate pe insulă pentru a încerca să le transmită bărbaților vestea despre capitularea țării au fost tratate ca „dezinformare a inamicilor”.
Avioanele de război și navele de luptă care treceau pe lângă insulă - care luau parte la Războiul din Coreea și apoi la cel din Vietnam - au fost tratate ca o dovadă că cel de-al Doilea Război Mondial nu se terminase încă.
Întoarcerea la realitate
În februarie 1974, japonezul Norio Suzuki s-a aventurat în Lubang cu scopul explicit de a-l găsi pe Onoda. Chiar și atunci când Suzuki a insistat că războiul se încheiase, Onoa a refuzat să se predea și a spus că o va face doar dacă un ofițer superior îi va da ordin să facă acest lucru.
Guvernul japonez l-a găsit pe maiorul Yoshimi Taniguchi, care îi dăduse ordinul inițial. În martie 1974, maiorul Taniguchi a mers la Lubang și s-a întâlnit cu Onoda, îndeplinind astfel o promisiune pe care o făcuse în 1944 de a se întoarce.
Onoda, care încă mai purta o parte din uniforma sa originală, acum zdrențuită, a predat sabia de samurai președintelui filipinez Ferdinand E. Marcos la palatul prezidențial din Manila, la 11 martie 1974, în prezența ambasadorului japonez Toshi Urabe.
Povestea a fost readusă în prezent de filmul documentar realizat de regizorul Werner Herzog, care l-a întâlnit pe Onoda, devenit extrem de popular în toată lumea.
Onoda, care a murit la vârsta de 91 de ani în 2014, și-a petrecut restul vieții împărțindu-și timpul între țara sa natală și o fermă de vite pe care a înființat-o în Brazilia, unde se stabilise un frate al lui.