Informațiile de mai jos apar într-o anchetă condusă de Oleg Roldughin, care a oferit într-un interviu pentru postul de televiziune Dozhd.
„Buncăre fuseseră construite chiar și pe vremea sovietică pentru oficialii de rang înalt, dar acest lucru s-a intensificat în ultima vreme. Știm sigur că există buncăre la Moscova, în Urali și în regiunea Volga”.
Putin are două sisteme de buncăre, inclusiv cele activate și cele off-the record.
Sistemul de buncăre „oficial” intră în competența Direcției pentru programe speciale a președintelui rus, un organism oficial de securitate, care este supus direct președintelui.
Citește și: Austria, singura țară care se mai opune intrării României în Schengen. Undă verde din partea Olandei
În cursul anchetei jurnalistice, Roldughin a aflat că aceiași muncitori în construcții care construiesc buncărele și tunelurile oficiale sub palatul lui Putin din Gelendzhik [Krasnodar Krai] construiesc și adăposturi private pentru președinte.
Numărul buncărelor private este semnificativ mai mare decât cele care pot fi identificate din contracte oficiale sau din alte documente.
Citește și: Putin a căzut pe scări și s-a scăpat pe el din cauza problemelor digestive. Are o boală incurabilă
După cum relatează jurnalistul, tunelurile din Moscova coboară până la 200 de metri sub pământ. Cei care au găsit din greșeală acele tuneluri, au fost condamnați cu suspdendare sau au intrat în închisoare și au fugit din Rusia.
Roldughin a adăugat că, după ce Putin a devenit președinte, a început renovarea buncărelor. De exemplu, ascensoarele către buncărele din Moscova au fost modernizate cu 55 de milioane de ruble [aproximativ 902.000 USD - n.d.] suma fiind cheltuită pentru trei lifturi.
„Multe buncăre sunt conectate între ele prin tuneluri lungi de zeci de kilometri”, a declarat Roldughin.
Unde sunt buncărele lui Putin?
În primul rând, există tuneluri secrete sub Moscova. Potrivit jurnaliştilor, binecunoscutul sistem Metro-2 conectează clădirile guvernamentale din Moscova (în primul rând Kremlinul) cu buncărele din capitală, precum și din orașele Balashikha, Cehov și Kaluga.
Jurnaliștii au raportat că există zeci de astfel de facilități în capitala Federației Ruse în diferite locații: Lucinikov Lane (nu departe de Piața Lubianka, locul sediului și închisoarea FSB), Krestovojvijenski Lane (lângă Ministerul Apărării) și Taganka (lângă buncărul lui Stalin). În jurul fostului teren pustiu numit Ramenki-43, există un întreg oraș subteran care este conectat la Kremlin prin tuneluri.
În plus, există adăposturi subterane sub palatul lui Putin din orașul Gelendzhik.
Jurnaliștii care investighează chestiunea cred că există un alt buncăr în Muntele Yamantau, într-un oraș bine ascuns din Urali numit Mejgorie.
A apărut în „Formațiunea teritorială administrativă închisă” (orașe secrete, cunoscute sub numele de ZATO în rusă) că Mejgorie combină două așezări militare, Beloretsk-15 și Beloretsk-16, situate la 20 de kilometri una de alta. În general, acolo locuiesc aproximativ 15.000 de oameni. Localnicii pot intra în oraș doar cu permise speciale.
Cine construiește buncărele?
După cum a declarat Roldughin, Managementul Construcțiilor Nr.30 este responsabil pentru construirea buncărelor. Operațiunile sale sunt supravegheate de Direcția principală pentru programe speciale a președintelui rus.
Din punct de vedere juridic, operațiunile sale sunt supravegheate de Direcția pentru programe speciale a președintelui rus (CDSP).
Aleksandr Lineț, un fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB), este șeful CDSP din 2015. El a condus anterior Departamentul FSB din Districtul Militar de Sud. Putin are încredere în Linț și-l răsplătește pe măsură, după cum se vede din faptul că acesta s-a mutat într-un apartament de 176 m2 din clădirea CDSP de pe strada Bolșoi Tișinski Lane din Moscova.