Fosta iubită a „regelui cripto” rupe tăcerea. Imperiul construit din „întâmplare” s-a năruit

DE Daniel Toșa | 21.11.2022 - 12:17
Fosta iubită a „regelui cripto” rupe tăcerea. Imperiul construit din „întâmplare” s-a năruit - FOTO: Profimedia

În calitate de director executiv al Alameda Research, Caroline Ellison și-a asumat un rol principal în sprijinirea lui Sam Bankman-Fried în construirea imperiului FTX. Tot ea a fost cea care i-a anunțat pe angajați și pe clienți de dezastrul financiar.

SHARE

Alameda și bursa de criptomonede FTX erau ambele creația prietenului dnei Ellison, dl Bankman-Fried, iar acesta o alesese pe ea pentru a o ajuta să conducă Alameda cu un an înainte.

Pentru o vreme, au călărit împreună pe valul criptografic, FTX ajungând în cele din urmă la o evaluare de succes de 32 de miliarde de dolari. Luna aceasta, totul s-a prăbușit în câteva zile.

Clienții au început să se teamă de sănătatea financiară a companiilor, retrăgându-și banii de la FTX într-o perioadă scurtă și frenetică. Firmele s-au străduit să se mențină pe linia de plutire, dar au declarat faliment la scurt timp după convorbirea dnei Ellison cu angajații. Dl Bankman-Fried a demisionat din funcția de director executiv al FTX.

Citește și: Putin, pe urmele lui Ceaușescu, în „războiul tuturor”: După Anul Nou va declara Legea marțială

Procurorii, autoritățile de reglementare și chiar noul director executiv al FTX investighează ce s-a întâmplat. Clienții își pierd speranța că își vor mai vedea vreodată banii. Au urmat procese, iar mulți angajați de top au plecat. Doamna Ellison a fost concediată împreună cu Gary Wang și Nishad Singh. Aceștia au fost, de asemenea, adjuncți de top ai domnului Bankman-Fried.

Citește și: Cupa Mondială în Qatar, un focar de spionaj. Rusia și Iranul, cele mai active. Se iau date personale

Înainte de prăbușire, domnul Bankman-Fried a îmbrățișat lumina reflectoarelor, promovând cripto și făcând lobby pentru interesele sale la Washington, în timp ce doamna Ellison a rămas în sala motoarelor. Alameda, o firmă de tranzacționare deținută aproape în întregime de dl Bankman-Fried, avea un singur scop primordial: să facă bani. Doamna Ellison a fost însărcinată să o mențină în funcțiune.

De unde a început imperiul Alameda și bursa de criptomonede FT

Într-o serie de podcast-uri și alte apariții publice, Ellison s-a grăbit să rezume ascensiunea sa rapidă ca fiind aproape accidentală.

S-a alăturat Wall Street imediat după ce a absolvit Universitatea Stanford în 2016, deși mutarea a fost mai puțin o chemare, ci mai degrabă un răspuns la întrebarea pe care s-a trezit că și-o punea în facultate: Ce ar trebui să facă absolvenții de matematică cu viața lor, oricum?

La primul ei loc de muncă, la Jane Street Capital, un centru de putere în domeniul tranzacționării cuantelor, a întâlnit un alt trader în vârstă de 20 de ani, domnul Bankman-Fried. Ca și ea, fusese crescut de doi profesori. La fel ca ea, el vorbea foarte bine despre o mișcare numită "altruism eficient", sau ideea de a face bani mulți pentru a-i dona.

Colegii de facultate au ridicat un colos cripto

Când domnul Bankman-Fried a plecat pentru a înființa Alameda, doamna Ellison l-a urmat curând în ceea ce ea a numit "un salt orb în necunoscut". Abia ieșise de la facultate - dar era, de asemenea, unul dintre cei mai experimentați comercianți de acolo, a spus ea într-un podcast FTX în 2020.

Caroline Ellison a crescut în suburbiile din Boston, fiica a doi economiști de la MIT. La 5 ani, a citit singură a doua carte "Harry Potter", a spus ea în podcast. La 8 ani, ea a scris o analiză a prețurilor animalelor de pluș, potrivit Forbes. Tatăl ei, inspirat de fiicele sale, a scris manuale de matematică avansată pentru copiii plictisiți de lecțiile de bază.

Ea și domnii Bankman-Fried, Wang și Singh au alcătuit consiliul de administrație a ceea ce au numit Future Fund, cu scopul de a acorda granturi organizațiilor non-profit și de a face investiții în "companii cu impact social". Criticii spun că viziunea altruistă eficientă asupra lumii poate încuraja asumarea de riscuri excesive - deoarece oamenii pot oricând să argumenteze că zilele de plată mai mari duc la donații mai mari.

Bankman-Fried, Wang și Singh au deținut cu toții participații în cel puțin unele dintre companiile FTX, potrivit unui dosar depus la tribunalul de faliment de către noul director executiv.
În anumite momente, doamna Ellison și domnul Bankman-Fried au avut o relație romantică, a relatat anterior The Wall Street Journal.

Când doamna Ellison a sosit la Alameda, a fost surprinsă de modul în care aceasta făcea ca și Jane Street, care se mișca rapid, să pară lentă.

"A fost ca și cum, wow, procesul de a face lucruri este ca cineva să sugereze ceva, iar apoi cineva îl codifică și îl eliberează", a spus ea în podcastul FTX. "O oră mai târziu și deja s-a întâmplat."

Din imperiul Alameda s-a născut FTX

Totul în orbita Bankman-Fried părea să se miște cu aceeași viteză amețitoare. El a lansat o firmă soră din Alameda, FTX, în 2019, și a fost nevoie de doar câțiva ani pentru ca aceasta să devină una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume. Pentru o vreme, domnul Bankman-Fried a fost CEO al ambelor companii.

Utilizarea stimulentelor era obișnuită în rândul eșalonului său superior, a raportat anterior Journal.

"Nimic nu se compară cu consumul regulat de amfetamină pentru a te face să apreciezi cât de proastă este o mare parte din experiența umană normală, nemedicamentoasă", a scris doamna Ellison pe Twitter anul trecut.

Alameda și FTX aveau angajați atât în Hong Kong, cât și în Bahamas. Doamna Ellison, la fel ca și domnul Bankman-Fried, a lucrat recent din Bahamas o mare parte din timp, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune.

Strategiile de tranzacționare ale Alameda în piața cripto

Printre strategiile de tranzacționare ale Alameda se număra arbitrajul - cumpărarea unei monede într-o anumită locație și vânzarea ei în altă parte pentru mai mult.

Între timp, FTX a apărut ca o piață cheie pentru investitorii mari și mici pentru a cumpăra și a vinde criptomonede. Fiind un jucător important în domeniul monedelor digitale, Alameda a tranzacționat frecvent pe platforma FTX.

În jurul anului 2020, Alameda a început "yield farming", investind în token-uri care plătesc recompense asemănătoare dobânzilor. La început, doamna Ellison a ripostat. Într-un podcast FTX de la începutul anului 2021, ea și-a amintit că s-a certat dacă firma ar trebui să se angajeze și a spus că era îngrijorată în legătură cu riscul. "Am pierdut acel argument", a spus ea în podcast.

Cu timpul, strategiile de tranzacționare agresive ale Alameda s-au bazat mai mult pe intuiție și pe indicatori precum postările pe rețelele de socializare ale lui Elon Musk, potrivit tweet-urilor din 2021 ale lui Sam Trabucco, pe atunci o altă stea în ascensiune la Alameda.

2021 anul de top al criptomonedelor

În toamna anului 2021, prețurile criptomonedelor se apropiau de maximul istoric, iar FTX sărbătorea recentul său contract pentru drepturile de denumire a stadionului de fotbal al Universității California, Berkeley.

Bankman-Fried i-a numit pe doamna Ellison și pe domnul Trabucco în calitate de co-CEO pentru a conduce Alameda, astfel încât el să se poată concentra pe FTX. Aceștia au moștenit o operațiune cu 25 de persoane, conform comunicatului de presă al Alameda de la acea vreme.

Deși Bankman-Fried nu mai era CEO, Alameda era în continuare și compania sa. Potrivit declarațiilor de faliment ale FTX, acesta deținea 90% din firma de tranzacționare. Dl Wang deținea celelalte 10%.

2022 - decăderea pieței cripto

La începutul anului 2022, monedele digitale erau în cădere liberă. Multe dintre cele mai mari firme de investiții și de creditare din industrie au început să cedeze, apoi să cedeze.

Pe măsură ce panica a cuprins lumea cripto, Bankman-Fried a încercat să apară ca un salvator, cumpărând unele firme cu probleme și acordând credite altora pentru a ajuta la stabilizarea pieței.

În spatele scenei, însă, Alameda era departe de a fi imună la zguduială celui mai greu an din istoria criptomonedelor. Firma de tranzacționare a lui Bankman-Fried, atât de lăudată, primea și ea apeluri în marjă.

Imperiul cripto a început să se destrame din august 2022

În luna august a acestui an, Trabucco a declarat că se retrage din funcția de co-director executiv. Într-o lungă discuție pe Twitter, el a spus că munca la Alameda a fost "dificilă, obositoare și consumatoare".

La începutul lunii noiembrie, lumina reflectoarelor pe care domnul Bankman-Fried a curtat-o atât de des a început să dezvăluie problemele companiilor sale. Un raport al CoinDesk a ridicat îngrijorări cu privire la sănătatea financiară a Alameda și FTX. Changpeng Zhao, șeful bursei rivale Binance, a postat pe Twitter că firma sa va renunța la participațiile sale la FTT ca o mișcare de gestionare a riscurilor. FTT este o monedă digitală a FTX.

În timp ce dl Zhao și dl Bankman-Fried se certau pe Twitter, dna Ellison a încercat să potolească focul. "Dacă vreți să minimizați impactul pieței asupra vânzărilor dvs. de FTT, Alameda va cumpăra cu plăcere totul de la dvs. astăzi la 22 de dolari!", a scris ea pe Twitter, etichetându-l pe dl Zhao. Cu câteva minute înainte, FTT se tranzacționase în jurul valorii de 22,15 dolari, potrivit datelor CoinDesk.

Când a fost întrebat pe Twitter de ce a făcut Ellison oferta, Bankman-Fried a răspuns: "Adică, asta depinde de ea să răspundă, dar au spus că erau îngrijorați de impactul pe care acest lucru l-ar rezolva pentru ei, iar acest lucru este mai rapid și mai ușor."

Binance a contactat-o în legătură cu oferta, dar nu a mai primit niciun răspuns, potrivit wsj.

În cele din urmă, legăturile strânse dintre Alameda și FTX au fost cauza pierderii lor.

FTX a folosit banii clienților pentru a împrumuta miliarde de dolari către Alameda pentru tranzacții și investiții riscante, potrivit rapoartelor anterioare ale Journal.

În finanțele tradiționale, autoritățile de reglementare cer brokerilor să separe fondurile clienților de orice capital pe care îl folosesc pentru tranzacționare.

În cadrul întâlnirii video de la începutul lunii noiembrie, care a avut loc seara târziu, ora Hong Kong-ului, doamna Ellison le-a spus angajaților că FTX a folosit banii clienților pentru a ajuta Alameda să își îndeplinească obligațiile, a raportat anterior Journal.

Ea și-a cerut scuze și a spus că a dezamăgit personalul, a relatat Journal. Până atunci, problemele financiare ale companiilor se revărsaseră în spațiul public, dar companiile nu se declaraseră încă în stare de faliment,

De asemenea, doamna Ellison le-a spus angajaților că ea, domnii Bankman-Fried, Singh și Wang erau la curent cu decizia de a trimite banii clienților la Alameda.

Mulți dintre angajații Alameda au demisionat a doua zi, potrivit Journal.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te