Fluviul Nipru ar putea să revină în albia sa, până pe 16 iunie, la sud de barajul distrus de Rusia

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.06.2023 - 22:05
Fluviul Nipru ar putea să revină în albia sa - Foto: Profimedia Images

Partea sudică a fluviului Nipru, al patrulea ca mărime din Europa, revărsată după ruperea Barajului Nova Kahovka, din Ucraina, ar putea reveni în albia sa până pe 16 iunie. În prezent, o vastă inundaţie a afectat zona intensiv-locuită din Ţinutul Herson.

SHARE

Revărsarea apelor Rezervorului Kahovka a inundat oraşele şi satele situate în aval de barajul distrus.

Niprul ar putea să revină în albia sa

Niprul a prins în capcană locuitorii acestor localităţi, care au devenit un fel de albie majoră a apelor fluviului revărsat, măturând case întregi de pe ambele maluri.

Fluviul separă Regiunea Herson, partea controlată de Ucraina, de porţiunea de sud-est controlată de forţele ruse.

Vladimir Saldo, care conduce partea controlată de ruşi, a declarat că nivelul apei de la Nova Kahovka, oraş adiacent barajului din aval, a scăzut acum cu 3 metri, faţă de vârful de marţi, conform News.ro.

Citeşte şi: VIDEO Centrala Zaporojie în pericol. Ruşii au aruncat în aer Barajul Nova Kahovka, de pe Nipru

”Pomparea apei şi colectarea gunoiului de pe străzi au început”, a spus el, adăugând că peste 6.000 de oameni au fost evacuaţi acum din cartierele inundate Nova Kahovka şi din Oleshki şi Hola Pristan, la gura râului.

Potrivit acestuia, calculele preliminare ale producătorului rus de hidroelectricitate RusHidro au indicat că Niprul va reveni la cursul obişnuit sub centrala Kahovka, acum distrusă, până pe 16 iunie.

Citeşte şi: Nu este prima dată. În al doilea război mondial, Rusia Sovietică a aruncat în aer Barajul Niprului

De asemenea, Saldo a acuzat Ucraina că a bombardat refugiile temporare pentru cei refugiaţi din cauza inundaţiilor, spunând că o femeie a murit în urma atacurilor.

El a postat o poză cu o clădire distrusă, spunând că este un hotel. Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmaţia referitoare la bombardament, care face reia acuzaţii similare făcute în ultimele zile. 

Nu a existat nici un comentariu imediat de la Kiev, care a acuzat forţele Moscovei că bombardează civilii aflaţi pe teritoriul inundat pe care îl controlează.

Citeşte şi: FOTO Locul de o frumuseţe extraordinară, din Ucraina, capturat de Rusia la începutul războiului

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer centrala hidroelectrică şi barajul din interiorul centralei, care se afla sub control rusesc încă din primele săptămâni a ceea ce Rusia numeşte ”o operaţiune militară specială”, în urmă cu mai bine de un an.

Moscova a dat vina pe Ucraina. 

Separat, guvernatorul Crimeei, susţinut de ruşi, pe care Moscova a capturat-o de la Ucraina şi a pretins că a anexat-o în 2014, a spus că apărarea antiaeriană a doborât două rachete balistice ucrainene şi că nu au existat pagube sau victime.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te