Firme ucrainene au vândut Rusiei microcipuri folosite la rachetele Kalibr și Iskander-K.
Companiile ucrainene implicate sunt situate în regiunile Harkov, Cernăuți și Odesa și au făcut parte dintr-o „corporație internațională mare” cu sediul în Rusia, potrivit unui comunicat de presă al SBU.
SBU nu a precizat în comunicat numele companiilor și nici câte firme au fost implicate.
Firme ucrainene au vândut Rusiei microcipuri folosite la rachetele Kalibr și Iskander-K
Bunurile în cauză includ microcipuri și componente electronice „utilizate în sistemele de navigație și control ale rachetelor balistice și de croazieră, cum ar fi Kh-101, Kalibr și Iskander-K”, se arată în comunicatul de presă.
„Unele dintre aceste plăci sunt folosite și pentru sistemele de ghidare pentru dronele kamikaze, sistemele de rachete cu lansare multiplă Tornado-G și navigația la bord pentru elicopterul de recunoaștere de atac Ka-52.”
Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei (GUR) menține o bază de date cu componente străine găsite pe armele rusești, care include până în prezent trei componente fabricate din Ucraina.
Citește și: Microcipuri produse de companii olandeze, din componența unor arme, continuă să ajungă în Rusia
SBU a declarat că utilizarea de către Rusia a „microcipurilor și plăcilor de circuite ucrainene” a fost confirmată la examinarea rămășițelor de arme rusești distruse.
SBU a spus că mărfurile au fost direcționate prin Orientul Mijlociu pentru a ocoli sancțiunile, utilizatorii finali fiind întreprinderile strategice de stat ale Rusiei, cum ar fi „SpetsTechMash”.
Citește și: FOTO Tancuri, rachete și elicoptere rusești, pline de componente americane. Nu se mai importă
„Pentru a-și implementa cu succes planul, ei, înlocuind consumatorul final al produselor, au cumpărat produse în Ucraina și în alte țări, le-au trimis la o companie controlată din Orientul Mijlociu, care se află sub sancțiuni internaționale, și de acolo la o companie rusă, care se află, de asemenea, sub sancțiuni occidentale”, se arată în comunicatul de presă.
Site-ul web al SpetsTechMash spune că este implicat în producția de radare și comunicații, printre altele.
SBU a declarat că profiturile din vara anului 2022 prin această schemă s-au ridicat la 600.000 de dolari, ceea ce a implicat peste 1.500 de componente electronice.
Un bărbat ucrainean cu pașaport rusesc a fost arestat în cadrul anchetei, fiind în curs de pregătire pentru arestarea altor ucraineni implicați în schemă.
Bărbatul arestat riscă 12 ani de închisoare cu confiscarea averii dacă va fi găsit vinovat.
Kyiv Post a publicat o serie Sanctions Busting în ultimele luni, analizând modul în care Rusia se sustrage de la sancțiuni pentru a duce războiul împotriva Ucrainei prin intermediul unor națiuni occidentale precum Polonia și Germania.