FBI a avertizat Congresul că „Pretorienii” QAnon vor trece la acțiuni violente în stradă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.06.2021 - 23:23
„Pretorienii” QAnon vor trece la acțiuni violente în stradă/Foto: the hill

FBI a avertizat Congresul că organizația axată pe teorii ale conspirației QAnon începe să ia măsuri în lumea reală, nemaiavând încrede în misteriosul lider „Q”. Potrivit CNN, raportul arată că unii adepți ai mișcării vor să preia controlul, convinși că „Q” nu-și ține promisiunea.

SHARE

Mulți dintre adepții QAnon au devenit mai militanți și încep să organizeze acțiuni în lumea reală, ce au potențial de a deveni violente, potrivit unei evaluări a FBI trimisă Congresului săptămâna trecută.

Potrivit CNN, raportul arată că unii adepți ai mișcării vor să preia controlul, având convingerea că „Q” nu-și ține promisiunea de a organiza acțiuni concrete împotriva „membrilor cabalei”, lideri democrați și ai altor partide ce se opun organizației.

Desemnat frecvent ca un „cult virtual”, QAnon este o vastă rețea ce vehiculează teorii ale conspirației de extremă dreaptă. Una dintre afirmațiile amplu distribuită este cea potrivit căreia „președintele Donald Trump a fost înlăturat din cauză că lupta împotriva unei cabale de pedofili ce-l venerează pe Satana, formată din politicieni democrați proeminenți și vedete liberale”.

Citește și

Divorțul lui Bill Gates de soția sa alimentează „experții” QAnon în teoriile conspiraționiste

Procurorii din Washington: Protestatarii au vrut să captureze și să asasineze politicieni

 

Deja s-au format „miliții” care să apere „valorile” mișcării. De exemplu, „Pretorienii Primului Amendament”, fondat de un adept QAnon, fost sergent cu două misiuni în Afganistan și Irak, oferă securitate gratuită pentru „evenimente patriotice și religioase din toată țara”.

Pretorienii sunt o nouă organizație paramilitară care a cooptat sute de membri în doar nouă luni, într-un secret aproape complet. Grupul este format din foști militari, forțe de ordine și foști agenți de informații și face parte dintr-o rețea în creștere de miliții extremiste de dreapta, tot mai violente. Șeful pretorienilor încearcă să organizeze rețeaua la nivel național și să înființeze lagăre de pregătire „pentru a pregăti patrioții pentru revoluția viitoare”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.