Divorțul lui Bill Gates de soția sa alimentează „experții” QAnon în teoriile conspiraționiste

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.05.2021 - 12:09
Divorțul lui Bill Gates de soția sa alimentează „experții” QAnon în teoriile conspiraționiste. / Foto: newsweek.com

Adepților teoriilor conspiraționiste ale QAnon nu le-a trebuit mult timp pentru a procesa răsunătorul divorț al cofondatorului Microsoft Bill Gates de soția sa Melinda. Telegram, Gab și alte platforme populare printre adepții QAnon au fost inundate de postări.

SHARE

Bill Gates a intrat în colimatorul QAnon anul trecut, când adepții QAnon l-au catalogat drept o verigă importantă a teoriei potrivit căreia președintele SUA Donald Trump ducea un război secret împotriva pedofililor din guvern, afaceri și mass media, pedofili care se închină lui Satana.

De asemenea, adepții QAnon au promovat dezinformarea conform căreia Bill Gates a dezvoltat vaccinul anti-COVID pentru a implanta oamenilor microcipuri prin intermediul campaniei de vaccinare desfășurate de fundația pe care o patronează alături de soția sa Melinda.

Citește și: Unii adepți ai QAnon se chinuie să înțeleagă învestirea lui Biden. Erau convinși că Trump va rămâne

„Acum, când Bill Gates și soția sa divorțează, pur și simplu am certitudinea că acesta nu va mai trăi mult timp, având în vedere că ea știe mult prea multe despre planurile sale diavolești”, a postat un adept QAnon pe platforma Gab.

„Globaliștii vor face într-un fel să pară că s-a sinucis sau, pur și simplu, o vor face să dispară, dar acesta este doar suspiciunea mea”, a continuat conspiraționistul.

Alex Jones, un realizator radio de extremă dreapta și un teoretician conspirașionist, a postat și el un video pe BanThis.tv în care amplifică teoria „Q” potrivit căreia soții Gates spală bani printr-o „fundații tax-free”. Iar adepții QAnon distribuie și comentează video-ul în toate grupurile lor.

”Bill Gates a cumpărat aproape în întregime media din SUA și Europa. Vă mai amintiți de anii 1990 când a fost arestat la Microsoft pentru practici anti-trust și furt de software de la alte companii? (…) Era un ticălos cunoscut, dar s-a rebranduit în doctorul lumii”, spune Alex Jones în video-ul său.

Alte teorii despre divorțul soților Gates includ idei precum faptul că Melinda Gates este bărbat sau că l-ar părăsi pe Bill Gates pentru doctorul Anthony Fauci. Evident, nicio teorie QAnon nu este susținută cu dovezi.

Conturile QAnon au fost șterse de Facebook, Twitter și Instagram, după atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, pentru promovarea de „fake news”. Dar platforme alternative, precum Twitch, Gab și Telegram nu au luat niciun fel de măsuri, lăsăndu-i pe conspiraționiști să-și dezvolte teoriile.

Sute de mii, dacă nu chiar milioane, de adepți QAnon

Rețelele de socializare și sondajele de opinie indică faptul că există sute de mii, dacă nu chiar milioane, de oameni care cred în cel puțin una dintre bizarele teorii ale conspirației promovate de QAnon.

„Mișcarea” a început 2017, când un utilizator anonim a pus o serie de postări pe platforma 4chan. Utilizatorul s-a conectat folosind numele de „Q” și a susținut că are un nivel de acces de securitate din SUA cunoscut sub numele de „autorizare Q”.    

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te