Familia regală britanică, „vulnerabilă în fața Rusiei” din cauza secretelor livrate de un spion KGB

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 05.04.2021 - 22:40
Anthony Blunt a fost demascat abia în 1979, la peste patru decenii după recrutarea sa ca agent de către KGB

Secretele livrate de un agent KGB din anturajul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii riscă să fie folosite de Rusia împotriva Casei regale Windsor chiar și azi, la 30 de ani de la Războiul Rece, scrie RFI.

SHARE

Channel 4 din Marea Britanie a difuzat duminică seara documentarul Regina Elisabeta și spionul din palat care reia povestea lui Anthony Blunt, acuzat că și-a trădat nu numai țara, ci și familia regală, pentru care lucra și care avea mare încredere în el.

Anthony Blunt, susține documentarul, le-a dat sovieticilor care-l controlau o colecție de scrisori regale atât de compromițătoare, încât acestea ar putea folosite și azi de Rusia pentru șantajarea Casei de Windsor.

Scrisă de unchii reginei, ducii de Windsor (fostul rege Eduard al VIII-lea care a abdicat în 1936 în favoarea fratelui său George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta) și Kent, rudelor lor din Germania, corespondența ar putea arăta profunzimea simpatiilor lor naziste și s-ar fi dovedit extrem de jenantă dacă ar fi fost eliberată în anii războiului rece.

Citește și: Andreea Marin: Mihaela Rădulescu e obsedată de mine. Încerca să mă tragă în jos. Credea că o ameninț

În documentar este menționată însăși poziția împăciuitoare față de Germania nazistă a lui George al VI-lea, chiar și în 1940 când Marea Britanie era de un an în stare de război cu Hitler.

La sfârșitul războiului, regele George al VI-lea, i-a cerut personal lui Blunt, care vorbea germana, să-l însoțească pe bibliotecarul regal Owen Morshead într-o misiune secretă.

Ei au fost însărcinați cu recuperarea a aproape 4.000 de scrisori scrise de regina Victoria către fiica sa de vedetă, împărăteasa Victoria, care au fost depozitate la fosta casă a acesteia, Castelul Friedrichshof, lângă Frankfurt - ocupată atunci de americani.

Citește și: Interlopul Rechinu i-a mulțumit președintelui Mexicului. Nu-i pasă de mandatul de arestare românesc

Alte corespondențe păstrate la proprietate includeau scrisori între ducii de Windsor și Kent și prințul Philipp de Hesse, nepotul împărătesei Victoria și unul dintre cei mai puternici aliați aristocrați ai lui Hitler.

Regele știa că, în mâinile greșite, scrisorile se pot dovedi extrem de dăunătoare. Conform documentarului, Blunt a microfilmat scrisorile scrise de ducii de Windsor și Kent către rudele lor germane și le-a trimis la Moscova într-un plic diplomatic. (Mai multe detalii la RFI)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.